Кози отглеждани при пасищни условия

Препоръките които се дават на ирландските козевъди, трудно могат да бъдат приложени при нас, поради простата причина, че повечето наши пасища първо не са нормални пасища и второ, че периода на използване понякога е само 2-3 месеца. Другото е, че се прави само почистване на терена, за да се изпълнят приетите задължения. Но все пак, ще е от полза да се прочете тази статия за да знаем, какво се прави при наличието на нормални пасищни условия.

Когато козите се отглеждат пасищно, обикновено тревата е с по-голяма влажност и често не осигурява достатъчно енергия и протеини за високопроизводителната коза.
Следователно е необходимо допълнително хранене.

Пасищата (пасища, покрити с трева) са склонни да бъдат богати на енергия и протеини, когато са във вегетативно (растящо) състояние. Въпреки това, докато тревата расте, тя има високо съдържание на влага и е трудно за високопроизводителна коза или бързо растящо яре да изяде достатъчно трева, за да задоволи нуждите си от хранителни вещества. Освен това, когато пасищата узряват, вкусът и смилаемостта на тревата намалява, затова е важно да се въртят пасищата, за да се поддържат растенията във вегетативно състояние.

Извън вегетационния период сеното ще се превърне в основната съставка на дажбата на вашите кози.
Райграсът има добър вкус през целия пасищен период, докато узрее през септември до октомври.

Периодите на паша за кози трябва да бъдат съгласувани, за да съответстват на графика на торене и напояване на пасищата. Оставете достатъчно време след торене (преди паша), за да намалите риска от отравяне от тора. Може да се наложи да косите излишния растеж на едрата трева през пиковите периоди на сезона.

Допълване на храненето на кози отглеждани пасищно.

В такива случаи козите получават 300 г допълнителен фураж на ден, когато от пашата не се осигурява достатъчно хранителни вещества.

Когато пасището е в основата на снабдяването с фураж, основният проблем ще бъде да се реши какъв би бил приемът на сухо вещество от пасището. Тук обаче има допълнителна опасност. При даване на концентрати за допълване на дажбата , козите могат да променят приема си и да ядат по-малко на пасището. 

Ако са налични само пасища с лошо качество, храненето може да бъде допълнено с 200 – 350 гр. концентрат на животно/ден в зависимост от тяхната възраст. 

 Млечните кози се нуждаят от зърно в диетата си, за да поддържат лактацията си по-дълъг период.
Бременните кози (първите четири месеца от бременността) трябва да имат достъп до добри пасища за около 5 часа/ден и могат да бъдат приети по 5 кг фураж на ден. През последния месец от бременността той може да се увеличи до 7 кг на ден в допълнение към даването на фуражен концентрат от 250 – 400 г/ден/животно.

Добрите пасища трябва да осигуряват всички хранителни вещества за нуждите на лактиращи кози, но също така се нуждаят от фуражни концентрати от 150 – 200 g/ден при бедни пасища.
Козите винаги трябва да имат свободен достъп до висококачествен насипен минерал, приготвен специално за кози. Той трябва да съдържа достатъчно мед и да е мек, а не твърд минерален блок.

На едноседмична възраст яренцата могат да излизат на пасището, докато все още се хранят с козе мляко два пъти на ден.

До тримесечна възраст ярето ще получава смес от мляко (козе или краве мляко), зелен фураж и допълващ фураж – богати на хранителни вещества храна. 

След 90-тия ден малките козлета могат да бъдат пуснати да пасат на пасища за около 8 часа/ден. Допълнителните фуражи със съдържание на протеини 15 – 18% могат да се дават ежедневно; около 125 – 200 гр/животно/ден.

 Осигурете сух фураж през нощта или през дъждовния сезон.

От Маринда Лу

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук