Един хубав коч, се равнява на половин стадо – хубави овце

Закъсняхме с публикуването на този материал, защото случната кампания при овцете е започнала почти навсякъде, а в полските райони е приключила. Все пак предстой кампанията при козите и пръчовете се нуждаят от нужното внимание.

Много наши и чужди овцевъди разчитат на стари кочове, но все пак всяка година купуват и нови за да не се увеличи степента на инбридинга. Няма какво да си го крием в повечето стада нямаме управление на кочовете, гледаме да имаме коч, който уж да заплоди овцете, ама какъв е, какво наследство ще даде, хич не ни интересува.

Много често, като не можем да продадем някое мъжко шиле, ползваме и него. Доброто е, че цитирания мироглед започна да се променя и да се обръща по-голямо внимание на кочовете.

Дали ще ползваме стари кочове или ще купим нови и  в двата случая, всеки от тях, който ще бъде определен за този размножителен сезон, трябва да бъде даден „старт” след много проверки,  за да се гарантира, че той е в изправност.

Чрез проверка на нашите кочове преди сезона – най- малко шест седмици преди да ги пуснем в стадото, ще ни позволи да: да се решат  всички здравословни проблеми – ако има такива; новозакупените кочове трябва да постоят известно време под карантина, да се подхранят кочовете с подходящи фуражи и др.

Като не правят оценка на коча,  да проверят дали той е годен за целта, фермерите поемат огромен риск, който може да доведе до голяма яловост при овцете.

Ключовите области, за да се оцени дали коча е подходящ за целта :

  • Състояние на тялото;
  • Краката
  • Тестисите;
  • Зъбите.

Кочът  трябва да бъде здрав и в добро телесно състояние, когато се извежда за случната кампания. .

Според специалистите кочът може да загуби до 15% от теглото си  по време на шест седмичното чифтосване. Следователно, ако един коч не е в добро състояние, тогава е вероятността  той да не се представи добре е много голяма.

Ако кочовете са слаби, те трябва да получат преференциално хранене. За това обаче е необходимо  време, за да могат кочовете да натрупат маса и съответно влязат в разплодна кондиция.

Куц коч не е от полза. Ако търсите коч, най-добре е да да го купите от известен източник. Когато проверявате коча за признаци на куцота, първото място за изследване е гърдите за всякакви признаци на рани. Всеки крак също трябва да се проверява за признаци на рани. Земеделските производители трябва да изследват между пръстите за признаци на загниване.

Също така, направете крачка назад и наблюдавайте дали кочът върви правилно. Ако има някакви проблеми, не забравяйте да разгледате и да разберете какъв е проблемът, преди да вземете някакви решения.

Ако забележите, че коча иска да легне, това може да е знак за проблем с куцотата. Кочът  трябва да бъде проверен щателно за признаци на куцота

Стигаме и до тестисите. Много е важно фермерите да проверяват репродуктивната зона на овен и зоната около него за прекомерно оцветяване, кръв или инфекции.

Проверете за признаци на наранявания. Кочовете  трябва да имат два големи тестиса с еднакъв размер, които са твърди и без твърди бучки.

Препоръчва се също да се провери придатъкът отдолу на всеки тестис, за да се гарантира, че в него няма бучки. Кожата в тази област трябва да бъде чиста и без инфекции. Сега, ако не кога, ще опипвате  тестисите на коча.

Жизненоважно е да извършите стоматологичен преглед на всички кочове, които ще бъдат използвани за предстоящия размножителен сезон. Препоръчително е да проверите резците и да прекарате палеца си по резците. Те трябва да се затварят здраво върху зъбната подложка.

Също така е важно да проверите кътниците, като ги опипвате по челюстта. Трябва да се чувства гладкост. Земеделските производители трябва да разберат  дали кочът има проблем, ако има бучки в тази област.

При кочовете, на които липсват зъби, ще е по-трудно да пасат трева. Това от своя страна ще доведе до намаляване на производителността и като резултат ще повлияе на способността на коча да изпълнява своите задължение. Всичко друго свързано с ветеринарията обсъдете с вашия ветеринар.

Запомнете по важност: тестиси, телесно състояние, зъби и крака.
Проверете ги.
Кампанията почна

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук