Стигна се до цена от 1.30 евро за кг овче мляко

0

Днес ни се обадиха двама от нашите водещите животновъди. – Господин Иванов и д-р Янко Митев.
Бяха прочели един анализ за увеличението на цените на фуражите и енергията през последните месеци.
Не са съгласни с упоменатите 10% и 15 %. Според тях увеличението е в рамките на 30%.
Все пак те плащат тези сметки и знаят какво вадят. Освен това “средната” ферма си е “средна”, но за тези, които в момента произвеждат повече /а техните ферми са именно такива/ средата ги влачи към фалита.
На практика става така, че фуражите изяждат многото продукция.

Д-р Митев сподели, че съвсем във „въздуха” на първо четене си е направил сметките и е стигнал до извода, че трябва да му купуват млякото по 2.40 лева килограм,а за да издържи. И то при средна продуктивност на стадото му над 250 кг мляко получено от овца, а не за лактация. Тази година е получавал по 1.45-1.50 лева за килограм. Като опитен фермер, докторът се е приближил много точно до цената при сегашната ситуация. Това се вижда от последните предложения за сключване на договори в Гърция на цена от 1.30 евро за кг овче мляко.

Страхът на млекопреработвателите  от липса на суровина, ги води до наддавания през последните часове. То няма и друг начин. Тази година бе Меката за сиренето “Фета”. Мандрите бързат със сключването на договорите с животновъдите, защото това са цени за гарантирано мляко и влизат в сила от 1 септември.

В информацията на гръцкият статистически институт се посочва, че вече има  компания, която е увеличила цените и допълнително разбърка … пазара. Компанията е обявила (както е било през последните години) устно, на животновъдите цени за овче мляко до 1,21 евро на килограм и до 68 цента за козе.

„Ударът” на  няколко компании през последните няколко дни не закъсня. Наддаването започна с тонаж над 200 тона.  Смята се, че вече има нови сделки за цени от 1,25 – 1,30 евро за кг. овче мляко.

Говори се също, че има много компании, които бързат да сключат споразумения с кооперативите, за да имат суровина, дори и на тези цени, тъй като рискуват голяма загуба в случай, че в близко бъдеще ще бъдат потърсени, те няма да бъдат в състояние да изпълнят заявките. Освен това, ако нямат мляко ще трябва да затворят производствените си линии.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук