“Минтех Ко” ЕООД / Против копитния гнилец при овцете

За ефективната борба с болезнената болест на ноктите – Moderhinke при овцете, федералното правителство иска да го включи като “болест, срещу която трябва да се бори”, в Наредбата за здравето на животните.

Всяка шеста швейцарска овца страда от болестта копитен гнилец. Вследствие на това, Швейцарското правителство ще иска да включи тази болест по копитата на овцете, към списъка на болести, на които Държавата  помага за ликвидирането  им. След одобрението, ще се създават условия за координирана програма за контрол и ликвидиране на заболяването в цялата страна. Изпълнението на програмата ще трябва да се плаща частично от самите овцевъди. Целта е болестта копитен гнилец да се появи при по-малко от един процент при овцете   в рамките на пет години.

 Песенните бактерии,  възпаляват ноктите на овцете, причинявайки силна болка и образуване на гной. Вследствие на това, овцете  не могат да натоварват копитата си и често се хранят  на коленете на предните крака. За животните това означава голямо страдание, а за стопаните икономически загуби и високи разходи за лечение.

Друго изменение в Наредбата за здравето на животните, се отнася до употребата на лекарства. От  животновъдите  ще  се изисква да използват ветеринарно-медицинските лекарства внимателно и разумно. Лекарствата трябва да се използват, ако са необходими за лечението и могат да предотвратят ненужното страдание.

Освен това от фермерите ще  се изисква да осигурят биосигурност, за да се предотврати разпространението на болестта и да се поддържа здравето на животните. Според отговорната Федерална служба по безопасност на храните и ветеринарни въпроси (FOAG), това може да стане чрез  задължителна смяна на дрехите при влизане в обора или безопасно изхвърляне на труповете.

Съществува и задължение за предоставяне на информация в случай на силно заразни епидемии. Информиране транспортните компании, летищата  или туристически агенции за огнища на болести в Швейцария или в чужбина. Така населението ще бъде предупредено и рискът от заболяване ще бъде намален.

За контакти : Минтех Ко ЕООД,

тел. 0888 53 47 09, 0888 928 102

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук