Купихме коча – какво правим

В много държави, голяма част от разплодните женски агнета и кочовете, обикновено се купуват от елитните стада или така нареченият „връх на пирамидата”. Всъщност това е предназначението на селекционните животни /в случая нашите са възпроизводителни в болшинството си/, да произвеждат разплоден материал.

Дори би правилно в обвързаната подкрепа да се изисква брой произведени агнета за разплод, отколкото тези прословути 35 кг мляко и няколко агнета от десет овце, както е в момента при нашето млечно овцевъдство.

У нас, обикновено някой фермер, ако си хареса агне или агнета за разплод, отива до колегата си, избира го, пият по една бира плаща го, връзва му краката, товари го в багажника и си тръгва.

В най-добрия случай ще си извади пътен листи. Но понеже колата му не е специализирана за транспорт на животни, обикновено не прави това. След това животното пристига в новия си дом, отвързват му краката и го пускат при другите животни. Не навсякъде е така.

Някои наши фермери  спазват правилата при доставка на животни от чужда ферма. Трябва също да се знае, че  разплодните животни обикновено са с 50-200 лева по- скъпи отколкото другите.

Ето защо, повишените разходи за тези нови разплодни животни от елитните стада придават още по-голямо значение на тяхното управление, когато стигнат до нашето стадо.

  • Най-напред е покупката на животните. Влизайки във фермата се огледайте. Има ли агнешки кожи в района, пред кучешките колби има ли кокали, в дезинфекционната яма – няма ли разтвор, бягайте от тази ферма.
  • Следва избирането на агнетата. Съсредоточете се. Не се оставяйте продавача да ви омае с приказки, колко много мляко давала майката на еди кое си агне или че бащата бил вицешампион на Испания и др. ако смятате, че няма да се справите вземете със себе си по опитен овчар. Особено когато се купуват стари овце.
  • Транспортирането – трябва да има добри условия за пътуването на животните в колата. Да няма възможност те да се наранят или задушат по пътя. Самото товарене също не е безобидно. По-добре е да има рампа.Трябва да се имат в предвид и новите правила за пътуване, когато температурата е над 35 градуса е забранено движението на животни. По време на пътуването спирайте и вижте как са животните.
  • След пристигането внимавайте при ратоварването на животните. Те са вече стресирани и не знаят какво да правят. Задължително поставяте  животните под карантина. Да се прегледат и при проблем да ги лекуваме, за да сведем до минимум потенциала за въвеждане на устойчиви паразити в нашето стадо. Всички данни, събрани по тази тема, показват широко разпространен проблем с антихелминтната резистентност и съответно трябва да се вземат мерки за лечението им.
  • Всяка ферма има свои специфични условия и предизвикателства, така че консултацията с вашия ветеринарен лекар е от съществено значение при избора на правилните лекарства, който да използвате през карантинния период за ваксинация и профилактика..
  • Също да се стремим да държим закупените животни отделно от основното си стадо в продължение на шест седмици, за да намалим шанса за заразяване с заразен овчи дигитален дерматит (CODD). Това е особено състояние на куцане, което изисква специализирано лечение. Обсъдете с вашия ветеринар какви мерки ще вземете , тъй като традиционните лечения за контрол на куцотата много пъти са неефективни.

Интересно е  колко фермери следят представянето на тези нови  животни в рамките на своето стадо или дори колко от животните все още са там една, две или три години след покупката? Същото се отнася и за собствените животни отгледани за разплоден материал.

Въпреки, че всички можем да намерим много причини, поради които наблюдението и събирането на данни е трудно в овцефермите, може би сега е моментът да се идентифицират причините за това. Гледайте и пишете. Действайте след това с помощта на ветеринарния специалист.

Ovce & Kozi.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук