Дейност на мандрите – юли 2021 г

0

Излезе най-интересната статистическа справка за нашето животновъдство – преработката на мляко за месец юни.

Защо най-интересната, защото млякото заема най-голям процент при производството на продукция от едри преживни животни – ЕПЖ и дребни преживни животни – ДПЖ и освен това млякото е стратегически продукт за всяка една страна.

В справката на АгроСтат са дадени количествата мляко влезли в млекопреработвателните предприятия. Не се уточнява в тези количества влизат ли вносните млека, ако искате и сухите млека. Въпреки това могат да се направят и съответните изводи за моментното състояние на млечното говедовъдство и производството на млечни продукти. Именно това производство носи най-голяма принадена стойност и данъци за държавата.

През месец юли в предприятията са влезли за преработка 64 060 т сурово мляко от всички видове животни, които се доят – крави, овце, кози и биволи. Това е с 6261 т по-малко от юни.

В сравнение с юни 2020 г е произведено с 1825 т мляко по-малко. Все още за първите седем месеца общото производство на мляко е с 2774 т повече от същия период за миналата година.

Преработеното сурово мляко за юли е 58 955 т, което е с 3592 т по-малко от месец юни тази година и с 1430 т по-малко от юни миналата година.
За периода януари – юли е преработено 410 758 т, което е с 2338 т в повече от същия период за миналата година.

Произведеното овче, козе и биволско мляко през юли е 5105 т , което е с 395 т по-малко. От началото на годината от тези млека са преработени 29668 т, което е повече с 426 т.

При производството на млечни продукти цифрите показват следното.
В сравнение с месец юни има увеличение при производството на заквасени млека и сметана и намаление при производството на пакетирани пресни млека, маслото и значително при сиренето с 556 т.

Всъщност производството на сирене през юни е най-ниско от началото на годината с изключение на януари когато имаме със 158 т по-малко производство. Миналата година през юли също е произведено с 279 т в повече сирене в сравнение с тази година.

Производството на имитиращи сирена продължава да върви с възходяща тенденция. Юли са произведени 1340 т най-голямо количество от началото на годината. Производството на имитиращо сирене за обсъждания период възлиза на 8097 т, което е с 224 т в повече от периода преди една година.

Нещо като изводи:

  • Производството на краве мляко пада и тенденцията ще остане постоянна.
  • Веднага трябва да се направи дебат по въпросите на производството на краве мляко. След три месеца ще е късно.
  • Производството на овче и козе мляко, поне засега не намалява, но е далече от възможното. Въпреки увеличението на изкупните цени на млякото и голямото търсене – мляко няма. Това означава, че има проблем, който не се решава само със субсидии и помощи.
  • Увеличеното производство на имитиращи млечни продукти продължава. Дали ниските доходи са причина за това, ще кажат анализаторите. Факт е обаче, че 20% от сиренето, което консумираме е именно от този продукт.
  • Трудно ще може българските млечни продукти да напълнят щандовете – месечното производство показва килограм сирене на човек, по-малко от литър мляко и малко над 2 кг кисело мляко. При такова производство няма начин да се търсят варианти за ограничение на вноса на млечни продукти
  • Loader Loading...
   EAD Logo Taking too long?
   Reload Reload document
   | Open Open in new tab

Ovce-kozi.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук