Козите на Словакия, най-добрите с над 1000 кг мляко

0

Да публикуваме нещо за Словашкото овцевъдство и козевъдство ни провокираха няколко съобщения във фейсбук. Те имаха следното съдържание. Публикуваме дословно.

  • За сезон 2022 търсим доставчици на овче мляко. Цена 1,10 евро
  • Купуваме коледни агнета. Плащане предварително. Най-добра цена на пазара! Сериозни преговори, надеждност
  • Цена 1,00 € / кг, събираме всички годни овце за транспортиране.

НАЙ -ДОБРИТЕ стада млечни кози за 2020 с производство на над 1000 кг мляко

Най–трудното в Словакия е публикуването на данни за точния брой кози. Данните варират в зависимост от източника. Най–големият брой кози са дадени от Статистическата служба и са около 35 000.

Приблизително 75% от всички кози в Словакия се отглеждат в системата за мляко. Другите изхранват с млякото си малките и е ясно, че са за месо.

Не е лесно да се говори за млечността на козите.  От козите за мляко се контролират едва 2,7%, от прогнозния общ брой. Развъдните служби в Словашката република измерват млякото и определят съдържанието на неговите компоненти средно при 350 кози.
По отношение на породния състав най-многобройната е Бялата късокосместа коза – БKK (повече от половината от популацията).
Следва Кафява късокосместа коза (около 10%).
През последните години броят на Англо-Нубийските кози нараства. Тези кози се характеризират със значително по-високо съдържание на мазнини и протеини в сравнение с другите отглеждани породи, (4,5% мазнини срещу 3,2% при бели късокосмести кози и 3,8% протеин срещу 3,0% при БKK

Класирането в състезанието за най-добра ферма се формира въз основа на комбинация от възпроизводство (показател за процента на плодовитост на козите) и млечност (производство на мляко за стандартизирана лактация) – таблиците по -долу.

Най-високата стойност на крайния индекс при породата БKK е постигната  където в най-голямото стадо кози в Словакия  са достигнали и най-високата млечност – 1076,2 кг мляко на коза.

 източник:Slovakia today

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук