Производство месо: юни 2021 г

0

Публикувана е справката за дейността на кланиците за месец юни 2021 г. Съгласно изискванията, на практика това е произведеното месо от фермите.

Това, което се коли във фермата е предназначено за изхранване семейството на фермера.

През юни, тази година са заклани 2000 говеда от всички категории. Най-голям е броя на закланите крави и юници – 1030 бр., а най-малък на телета до една година – 350 бр.
В сравнение с месец май имаме заклани със 180 бр по-малко говеда.
В сравнение с юни миналата година закланите говеда са с 210 в повече.
За периода януари – юни закланите говеда са 13 710 бр, което е с 230 бр. в повече от миналата година за този период.

Не така стой въпросът с полученото кланично тегло на месото за шестте месеца на годината. Тази година е получено в по-малко с 60 т в сравнение с 2020 г.

За съжаление информацията за овцете, козите и биволите все още се дава в една графа и анализа ще е неточен, но ако приемем, че цифрите се отнасят за овце и кози, защото броят на закланите биволи е много малък, резултатите са следните.

От началото на годината са заклани всичко 131 700 бр животни от категорията ДРД. Това е с 22 620 бр по-малко в сравнение с този период през 2021 г.
Само през юни са заклани 4960 бр ДРД, което е с близо 5300 бр по-малко от закланите през юни 2020 г.

През юни полученото месо в кланично тегло от ДРД е 62 тона срещу 108 т през юни 2020 г. Полученото всичко месо за юни в кланично тегло от всички видове животни е 38 139 т, което е с 3000 т в повече от същия период за миналата година.

Общото производство на месо се влияе най-вече от производството на свинско месо, което е в повече от миналата година за момента. Въпреки тези уж по-добри резултати, производство е осигурило за първото полугодие на годината средно на глава от населението по 5.448 кг или по-малко от килограм на месец месо наше родно производство.

Какво се е консумирало по фермите в момента не се знае, вероятно в годишния доклад ще има някаква информация за това.

Нещо като изводи:
• Няма големи разлики в сравнение с месец май по отношение на добитото количества месо.
• Резултатите са много близки до миналата година.
• Броят на закланите животни от категорията ДРД намалява всяка година.
• Прави впечатление малкият брой заклани животни от категориите ЕРД и ДРД.
• Определено с това производство на месо трудно ще се задоволят нуждите от месо на населението и трябва да имаме сигурен внос на месо.
• Рутинното вече предложение за дебат по този въпрос – производството на месо – фактори от което то зависи и решаването им, остава пак предложение.
• За да се качи месото на рафта и масата, трябва веднага да се набелязват мерки и започне работа по изпълнението им. Една такава програма ще отнеме поне десетина години до реализирането и.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab


ovce-kozi.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук