Овцете Ryeland – Райеланд

Овцата Райеланд е популярна като перфектната овца – дребна, послушна.  Средно голяма овце и много лесна за отглеждане.  Освен че  присъствие им е релаксиращо, те  дават на хората усещане за постижения и удовлетворение.

Овцете Райеланд произхождат от Херефордшир и са една от най-старите породи овце във Великобритания. Породата е създадена през 17-ти век и е била високо ценена заради руното си.  Вълната и била високо оценявана и  дори наречена „Лемстерска руда“.

Дружеството  в Райеланд е създадено през 1903 г. Основната му цел е била да се насърчи размножаването на Райеланд както във Великобритания, така и в чужбина. През 20-ти век интересът към породата Райеланд намалява и тогава тя е добавено към списъка с редки породи за оцеляване.

Съвременният Райеланд все още се отличава с добра вълна и месо, лекота на работа и са добър избор за малки стопани и за тези, които започват с овцете. Те могат да живеят на пасище и произвеждат агнешко с първокласно месо, руното им е с най-високо качество и е идеално за ръчно предене и занаятчийска работа. Овцете Райеланд са много добри, млечни майки, раждат лесно, а агнетата са бързо съзряващи

Смятало се, че имат най-хубавата вълна от всички британски породи от онова време. Кралица Елизабет I получила подарък  вълнени чорапи „Lemster“ и ги хареса толкова много, че оттогава тя настоявала само за вълна „Lemster“ Ryeland.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук