3 част: Кастрация на кочове: Методи на кастрация

1 част: Кастрация на кочове: Защо е необходимо да се прави, на каква възраст

2 част: Кастрация на кочове: Методи на кастрация

Кървав метод

Кървавите методи за кастрация на овце изискват повече земеделски производители от предишната група. Това се дължи на необходимостта от нарушаване на кожата и евентуалното навлизане на инфекция в тялото, следователно, за да се предотвратят нежелани последствия, струва си да използвате антисептични лекарства и да използвате само стерилни инструменти.

 Разграничавайте вътрешните и външните методи за извършване на кастрация.

Затворен начин
Тази опция може да се използва за кастрация на овце от всяка възраст, но обикновено това са животни на възраст 2-6 месеца. От инструментите са полезни скалпел, ножици, йодна тинктура, щипци, както и дезинфектант на прах (като стрептоцид или пеницилин)..

Важно е! Такива операции е желателно да се извършват в студения сезон, когато няма мухи и други насекоми, които могат да пренасят различни инфекции.
В допълнение, зарастването на рани по това време няма да бъде усложнено от постоянно затопляне на кожата поради топлина.

 Инструкции за извършване на кастрация по затворен метод:
Заключете животното в удобно положение. Инжектирайте 0,5% новокаин, 5-10 ml във всеки тестис. Отстранете космите от кожата на скротума. Третирайте хирургичното поле с подготвен йод. Издърпайте кожата на скротума надолу, като едновременно движите тестиса нагоре. Отсечете горната част на скротума с остри ножици. За отстраняване на кожата до ингвиналните пръстени, с извличане на тестисите във вагиналната мембрана. Затегнете сперматозоида и връзките с гъбички за форцепс.
Отрежете тестисите със скалпел на 1 см под скобата. Поставете антисептик в раната.

През следващите няколко дни след процедурата, агнетата и отглежданите телета трябва да се държат отделно и само в чист навес, като постоянно се следи състоянието на раната.

Отворен път
Отворените операции се извършват чрез напречни разрези в долната част на скротума или чрез отрязване на дъното му. При нисък пролапс на скрота  на кожата по време на кастрация на овце е по-добре да не се правят надлъжни разрези, тъй като в този случай ще има голяма вероятност от натрупване на кръвни съсиреци в кухината и по-нататъшното развитие на инфекциозни процеси.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук