След стачката от 02.09 `21

0

Нормално е след един такъв протест да се направят някакви изводи.

Както от протестиращите, така и тези срещу които е протеста.

Какво показа самият протест.

Имаше прилично присъствие на фермери. Както на животновъди, така и на овощари и зеленчукопроизводители. Съвсем нормално за нашите нрави, няколко организации се дистанцираха от протеста и не го подкрепиха. Липсваха представители на управляващите, което говори за невъзможност в момента да се даде отговор на исканията на фермерите.

Всъщност основното искане на фермерите бе одобряване на 70 млн. лева за щетите нанесени от коронавируса. Тази сума, ако се осигури и даде на фермерите, ще бъде една символична помощ, но пък ще напълни съобщенията в медиите, колко много милиони са дадени на фермерите.
Може би по-важното от протеста бе, че фермерите дадоха сигнал, че съществуват и освен срещи с управляващите, няма нищо на „масата”.

Или като първи извод може да се каже, че не бяха уцелено точните искания на протеста. Тези 70 млн. лева въобще не могат да решат сегашните проблеми на протестиращите. Дори това искане помага на управляващите, които ще им ги дадат и утре ще кажат – нали ви дадохме, какво искате повече.

От изказвания на обществото се разбра, че то хич не съжалява фермерите.
То каза – достатъчно пари ви дадоха, стигат ви, оправяйте се, ние как се оправяме. Кой ще е този министър на финансите, който ще отпусне средства, като слуша какви злоупотреби се вършат – виртуални животни, надписвания, ако искате и къщи за гости.

Протестът засегна и въпроси от кухнята на фермерите. Една част от тях казват, че парите са за тези, които произвеждат, тези които не произвеждат нямат разходи. Сивата икономика също расте, но то няма друг и начин да оцелееш. Ако това може отчасти да помогне на малките ферми, какво да правят големите, още повече, че те са основните производители на мляко.

По време на протеста се поставиха още много въпроси, като се почне от вълната и се стигне до работната ръка.

Не се разбра също протестиращите имат ли Декларация до управляващите с искания.

Също така не се акцентира на най-важното, а то е, че животновъдите в цялата страна стигнаха до задънена улица, тъй като големият спад в доходите им поради ниските не добрите цени на млякото и месото, съчетано с огромните разходи за фуражи, електроенергия, горива, консумативи и работна ръка, ги принуждава да затворят бизнеса си. В това положение фермерите са от началото на годината.

Липсата на стабилно правителство също оказва влияние на кризата в животновъдството. Временното правителство има съвсем други функции, то трудно може да приеме и реализира оздравителна програма.

И следва въпросът, какво ще правят фермерите.

Как ще изхранят животните при изключително високите цени на фуражите, ниски добиви от царевица и слънчоглед и още по-ниски добиви от силажната царевица.

Всичко това не може да се реши с магическа пръчка, нито с тези 70 милиона /които не са само за животновъдите/. Ще дойде ден, когато ще се дават много средства за животновъдството, но може да е късно.

Може би трябваше да се зададат на управляващите следните въпроси.
– Имате ли намерение да подкрепите финансово фермерите от цялата страна, изпаднали в отчаяние?

– Идея как се справим с гладуването на животните, тъй като фермерите не могат да купуват фуражи, а това време съвсем скоро ще дойде.
– Изработен ли е план за директно подпомагане на закупуването на храна за животни, ако се наложи.
– Какви други незабавни и ефективни мерки за подкрепа, възнамерявате да предприемете за животновъдите, за да могат те да продължат дейността си?
– Как да направим производство ефективно в животновъдството при сегашните условия.

Ако предвидения протест на 9 септември има същия ефект, по-добре е да не се провежда.

Като заключение може да се каже много доброто държане на фермерите по време на протеста, завършил без никакви проблеми.
Изглежда има още много да се учим от гръцките животновъди….

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук