2 част: Кастрация на кочове: Методи на кастрация

1 част: Кастрация на кочове: Защо е необходимо да се прави, на каква възраст

В различни случаи за кастрация на овце са подходящи различни методи за извършване на процедурата, от които много фермери предпочитат безкръвни варианти. Първо, те са много по-лесни от техническа страна и второ, продължителността на рехабилитацията на животните ще бъде по-кратка, а земеделският производител няма нужда от много усилия.

Без кръв
Основните разновидности на безкръвна кастрация са еластацията (включва наличието на гумени пръстени), процесът на разрушаване на сперматозоида или паренхима на тестиса.
Във всеки случай има особености и правила за изпълнение на задачата, които определено трябва да изучите, преди да започнете практически действия.

 Еластацията заслужено се счита за един от най-простите и известни начини за ограничаване на репродуктивната функция на овцете. Състой се в прилагане на специални гумени пръстени върху шията на скротума, като се използват щипци. Както опитен фермер, така и начинаещ развъдчик на овце, може лесно да се справи с тази задача, но най-добре е да кастрирате млади агнета до 4-седмична възраст (по-късно тестисите се увеличават и става проблематично да се използват пръстени).

Последователността на действията по време на еластация ще бъде следната:
– Първо трябва да фиксирате агнето в най-удобното положение. След това поставете ластика на пръстена върху клоните на щипците и го разтегнете до диаметър, достатъчен за преминаване на тестисите през него. Прекарайте скротума през еластаторния пръстен и го отстранете на шията на скротума, оставяйки го в това положение за около 2 седмици. Това време ще бъде достатъчно за пълна атрофия и умиране на репродуктивните жлези на агнето.

Унищожаване на сперматозоида
Този вариант на кастрация е по-трудна задача, включваща използването на няколко различни разновидности на форцепс (в зависимост от възрастта на кастрираното животно).
В първите дни след подобна интервенция е възможно леко подуване на скротума на овцете, но общото поведение и състояние на животното не се променя.

Процесът на кастрация в този случай се състои от следните последователни действия:
– Закрепване на агнето в удобно положение (обикновено се поставя на гърба му).
– Палпация на тестиса  (е по-удобно да се изпълнява с лявата ръка).
Отстраняването на придатъка към страничната стена и прилагането на форцепс по-близо до тестиса. Рязко компресиране на лостовете на щипците, докато се появи характерна хрупка. Ако не сте го чули, това означава, че трябва да нанесете отново гъбите 1-1,5 см и да държите щипците в притиснато състояние още 5-7 секунди. Повторете процедурата за втория тестис.

Ако всички действия бяха извършени правилно, тогава в рамките на 5-7 месеца ще настъпи пълна атрофия на гениталните органи на агнето и той няма да може да оплоди овцете

Унищожаване на паренхима на тестиса
Този метод взема предвид биологичните характеристики на репродуктивната система на овена и неговия организъм като цяло, но въпреки това той се използва много рядко на практика.
В този случай щипците с форма на челюстта, наподобяващи лъжица по форма, служат като основно средство за манипулации: тялото на тестиса опира в едната част на инструмента, а втората улавя и унищожава паренхима. Най-подходящият размер на гъбата се избира, като се вземе предвид възрастта на овена и размера на половата му жлеза.

От техническа гледна точка всички действия трябва да се извършват в следния ред:
– Животното се фиксира в странично положение върху предварително подготвена зона. Тестисът му се поставя в вдлъбнатата част на щипците и се притиска с друга гъба. Долната дръжка се опира на земята и след това с рязко движение на друг лост гениталната жлеза се унищожава (трябва да се появи характерна хрупка). Подобни действия се извършват и с друг тестис, след което си струва да се оцени степента на увреждане: мембраните трябва да бъдат разкъсани, а разхлабената тъкан – да запълни тестиса.

Важно е! Ако в резултат на извършените манипулации в уплътненията на тестисите са забележими, те трябва да бъдат смазани отново, като отново натиснете щипките.

Обикновено не се наблюдават странични ефекти от такава процедура и целостта на кожата не се нарушава. Овцете бързо се възстановяват и не изискват специални грижи по време на рехабилитационния период.
В същото време бяха регистрирани случаи на регенерация на тестиса, което беше причината за недоверието към метода и рядката му употреба.

следва продължение …

1 част: Кастрация на кочове: Защо е необходимо да се прави, на каква възраст

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук