Овца, коч,овен, агне

В нашия език използваме най-различни думи, с които наричаме овцете, кочовете и агнетата.
У нас е прието скопеният коч да го наричаме овен. Обаче тази дума според речниците се употребява за активно сексуално действащо мъжко животно. Това значение даваме за коч. Ето защо не се изненадвайте, когато активен мъжки разплодник се нарича овен. Най-просто казано, думите коч и овен са с едно и също значение.

Овцевъдството ползва широк набор от характерни термини, които понякога варират на регионален и диалектен принцип. Група овце се нарича стадо. Някъде казват сюрия.
Възрастните женски индивиди се наричат „овца“, възрастният мъжки – „овен“ или „коч“, а малкото – „агне“. Съществуват и много други специфични термини, свързани с различни фази от жизнения цикъл на овцете, обозначаващи различни комбинации от пол, възраст, фертилност, здравословно състояние и т.н.

Като ключово животно в историята на селското стопанство, овцата има важно място в човешката култура и участва в съвременния език и символика. Овце фигурират в много митологии (напр. златното руно) и в основни религии, най-вече от Авраамическата група. Както в древните, така и в съвременните религиозни ритуали, овцете се ползват като жертвени животни.

Коч
1. Нескопен овен.
2.. Стар ерген, който задиря млади момичета.

Каква е разликата между агнешкото и овнешкото месо.

Агнешко
Агнешкото е месо от овца, която обикновено е на възраст под 1 година. Агнешкото има малко мазнини, а месото може да варира на цвят от розово до бледо червено. Агнешкото, което е от животно, по-малко от 3 месеца, се нарича пролетно агнешко. То е изключително нежно и има приятен мек вкус.

Овнешко
Овнешкото е месо от овца, която е над 1 година, в идеалния случай – на възраст до 3 години. То е с интензивен червен цвят и съдържа значително количество мазнини. Вкусът му е много силен и може да се наложи малко да го притъпите с подправки или различни техники на приготвяне, ако ви идва твърде натрапчив.

Овен е първият от зодиакалните знаци в астрологията, свързан с едноименното съзвездие – Овен. Зодиакалният знак Овен започва от 0° и свършва с 30° от еклиптиката – сидеричният път на Слънцето

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук