Луда есен – 1.2 евро за килограм овче мляко

0

Дългоочакваните дни за овцевъди и козевъди на остров Крит, най-после дойдоха. Животновъдите не могат да повярват още – мандрите да им се молят за да им купят млякото и дават мило и драго  да го вземат.

Както много пъти сме писали, през есента животновъдите в съседна Гърция сключват договори с изкупвачите на мляко. В момента тече тази процедура и животновъдите на Крит са в „лудост” относно цените на козето и овче мляко за новия сезон.

Президентът на Асоциацията по животновъдство на острова е заявил пред AgroTypos:
„Имахме среща в асоциацията и решихме да не даваме на никого мляко, на цена под 1,20 евро за килограм.. Следващата седмица ще поканим на среща тези, които купуват млякото ни, за да ни кажат своето решение относно цените. Миналата година получавахме 75 до 90 цента за килограм. Няма да допуснем това да се повтори тази година. “

Освен това, от асоциацията ще предложат субсидията на транспорта до Крит, но и останалата част от островна Гърция, а също и субсидията за фуражи да бъде 50% от цената в момента.

Животновъдите изказаха становище, че ситуацията е драматична и добрата цена на млякото само за една година не спасява ситуацията. Според тях е наложително държавата да субсидира фуражите или да намали ДДС-то, както е направено в  други държави.

източник:Apogevmatini

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук