1 част: Кастрация на кочове: Защо е необходимо да се прави, на каква възраст

Кастрацията на кочовете в големите стопанства е една от задължителните процедури – разбира се, ако са необходими само добри показатели за месната продуктивност на животните. На пръв поглед процедурата изглежда много сложна, но ако внимателно я разберете, фермерът ще може да извърши всички действия без външна помощ.

Какво точно си струва да знаете за методите на кастрация и правилата за нейното прилагане.

Трябва да се започне с отговор на няколко важни въпроса: защо е необходима тази процедура, на каква възраст е най-добре да кастрирате животни и какви структурни особености на репродуктивна система трябва да се вземат предвид.
Освен това си струва да обмислите различни начини за изпълнение на задачата, като изберете най-оптималния вариант.

Защо трябва да кастрирате кочовете: индикации и противопоказания Кастрацията се нарича операция за спиране на функцията на гениталните жлези на животно, в случая на коча.

Най-често се прибягват до такава операция за подобряване на процеса на хранене на младите животни, за намаляване на агресивността на мъжките и цялостната им активност.
Освен това получените месни продукти губят неприятната си миризма, което в някои случаи се счита за много важен аргумент в полза на кастрацията.

Без значение как човекът се намесва в естествените репродуктивни процеси в организма на животното (с кръв или без кръв), в резултат на това получава коч неподходящ за по-нататъшна развъдна работа.

Знаете ли? Овцете имат отлична памет и помнят добре своят овчар. След смесване на няколко стада, всяко животно безпогрешно търси своя „собствен“ човек и го следва.

Каква трябва да бъде възрастта, на която трябва да извършвате кастрацията.

Оптималната възраст на коча за кастрация зависи от избрания метод за изпълнение на процедурата.
Така че хирургическите операции се извършват най-добре, когато животните достигнат 2 или 4 седмици, тъй като на по-голяма възраст тестисите стават много по-големи и е по-трудно да се работи с тях.

В допълнение, активното развитие на съединителната мембрана, усложнява процеса на затягане на семенните артерии, и също се превръща в проблем.. Без разрез на вагиналния слой, животните обикновено се кастрират на възраст от 2 до 6 месеца, а частична кастрация  се използва за млади индивиди на възраст 2 или 3 месеца.

 Без познаване на анатомията на овцете не бива да се пристъпва към  кастрация на кочове, тъй като има голяма вероятност от сериозни щети на органите на животните и по-нататъшната им бърза смърт.

Мъжките се характеризират с овални тестиси, които при агнетата имат по-продълговата форма и с възрастта придобиват очертанията на почти перфектен кръг.
От 2 до 5 месечна възраст  размерът им е не повече от размера на пилешко яйце, а тялото на тестиса се формира от съединителни и паренхимни тъканни слоеве.
Специалната характеристика на овцете е слаб израз на стромата, с ясно видима паренхимна част, което прави тестисите не толкова твърди.

Знаете ли? Породата овце Уриал  се характеризира с минимална продължителност на живота – до 6 год, но сред тези животни се  срещат овце, чиято възраст в домашни условия може да достигне 24 години.

Семенните придатъци са мрежа от свити съдови клетки, образуващи гъста зона.
Скротумът е представен под формата на голям кожен сак с половите жлези вътре.
Специфична особеност на тези органи е ниското разположение на тестисите и образуването на цервикалната зона на скротума.

Гениталиите на овен:
1. Луковите жлези с големина 1-3 см, овална форма
2. Мускулна с прибираща способност (прибиращо устройство)
3. S-образно извиване на урогениталния канал
4. Скротум
5. Тестис с придатък: тестисът е елипсоидален, размери при възрастните кочове – дължина 10-11 см, дебелина 6 см, тегло 250-300 г. Придатъкът на тестиса приляга до задния ръб на тестиса. Главата е разположена в горната част на тестиса, тялото на гърба, а опашката в долната част на тестиса
6. Препуциум
7. Пенис с урогенитален канал, който достига дължина от 3-4 см и играе роля при пръскане на сперматозоиди.
8. Семенна връв
9. Сперматозоид
10. Бъбреци
11. Уретер
12. Ректум
13. Пикочен мехур

Кожата на половите органи и нейните слоеве при млади кочове е сравнително тънка с гъсто покрити  къси косми.
Мастните и потните жлези, са разделени със среден шев, преминаващ през средата на кожата.
Мускулният слой е представен от здрава мембрана, свързана с кожата и образуваща отделни секции за всеки тестис. При старите кочове тази част съдържа добре развит подкожен слой мазнини. Общата вагинална мембрана е слоят, който се е образувал от изпъкналостта на вътрешната част на коремната стена при спускане на тестиса.

следва продължение …

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук