Как да отличим животните в стадото

Появата на новородените яренца във фермата, винаги предизвикват радост, но веднага възниква въпросът:

как да назовем новопоявилите се домашни любимци.

На пръв поглед изглежда, че изборът на име е просто, но понякога се случва дълго да умуваме над това.

Критерии за избор на име

Първоначално най-често срещаните и обикновени имена, които се отнасят за всеки домашен любимец, идват на ум, според особеностите на животното, някое събитие, личност или просто първа асоциация с нещо си ….

Знаете ли? Абсолютно различно символично значение в различните култури са женският и мъжкият пол при козите. С мъжкият – коча,  по правило се асоцира като отрицателен символ, въплъщавайки похотта, грехов-ността, непостоянството и жизнеността, но женското животно – козата, напротив, от древни времена се смята за свещената медицинска сестра, а рогът ѝ е символ на естественото плодородие.

В зависимост от времето на годината

Козите могат да бъдат наречени с прости и в същото време красиви имена, въз основа на времето, в което са се родили.

Прякорите, дадени в чест на определен естествен период – Пролет, Лято, Весна, Полъх, Слънце, Звезда … ще звучат не по-малко красиво..

Според външни характеристики

Доста често прякорът се избира въз основа на породата или външните характеристики на рогатите животни. По този начин черни, червени, сиви, бели и петнисти индивиди могат да станат: Циганин, Нощ,  Катеричка, Джинджифил, Снежна топка,  Кафявка, Снежанка, Белла …

По различия във външния вид

По специфични външни характеристики имената могат да станат – Стара дама или Брада красавица, Дългобрадка, Рошавелка…

Освен това яренцатата често се раждат с оригинална “вратовръзка” на врата си, къдрава козина, с тъмно петънце около очите и друга характерна черта на определената порода.
В този случай са подходящи имената като: Петно, Опашка, Лък, Пух, Къдравелка.

Не най-малка роля играят характеристиките на теглото или височината.
За едрите мъжкари  са подходящи: Гигант, Шампион, Херкулес, Великан …

По природа

Фокусирайки се върху природата на животното, можете лесно да вземете много сладки имена, които точно характеризират рогатият домашен любимец.

Важно е! Не се препоръчва да назовавате домашни любимци с прякори с отрицателен цвят – чума, лош, суетен, убиец, крадльо. Смята се, че такова име, мистически се свързва с техният характер и поведение, и след подобно наименование, животното  постоянно да  показва неподходящо поведение.

Важно е! Точно като човек, домашните любимци реагират не само на името си, но и на интонацията, с която то е произнесена.

Ако искате да похвалите домашен любимец, например, за мляко, трябва да говорите с него нежно, използвайки не просто името му, но и умалителни такива.

Когато се скарате за коза, която е извън контрол, трябва да произнесете името ѝ със строг и уверен тон.

Може ли яренцето да се нарече човешко име

Нищо страшно няма да се случи, ако наречете козата или яренцето на име на човек, но преди това трябва внимателно да помислите, дали някой от вашите роднини, съседи или приятели има избраното име.


Най-вероятно всяко съвпадение ще бъде изключително неприятно за тях..

 Знаете ли? Любимата напитка на много хора по света – кафето, била открита от козите! Овчарите обърнали внимание на факта, че при разходка животните стават много енергични, след като ядат зърна от определено растение – кафеено дърво.

За да дадете най-подходящия, лесен за запомняне и съгласен прякор на своите рогати домашни любимци, можете свободно да разчитате на горните критерии, основното е, че в резултат на това избраното име трябва да бъде харесвано както от фермера, така и от животното, за да цари във фермата приятна и спокойна атмосфера.

 

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук