Преди протестът утре

0

Протестът утре, е вече факт, защото животновъдите днес извадиха знамената.

То нямаше и как да не се случи. Първият сигнал за кризата в сектора бе даден още през декември миналата година от Националния съюз на говедовъдите на България -НСГБ.
Отговорът бе изключително „удовлетворителен” – ниските цени на горивата компенсират растежът на цените на фуражите.

Последваха сигнали и от другите организации.

Проведоха се няколко срещи – поне четири – с МЗХГ. Всичко се приемаше и се съчувстваше на фермерите.
За съжаление, нямаше нито едно решение за подпомагане на фермерите. А фермерите в момента ги спасява само едно – финансова инжекция. Няма начин говедовъдна ферма да издържи при цена на фуража от 75 стотинки и да продава млякото си на 70 стотинки.
Икономиката на фермата показва, че съотношението килограм мляко към килограм фураж трябва да е поне 1 към то 2. Последните сметки на ферми в които се смята, показват, че цената на млякото трябва да бъде най-малко 1 лев за да излезе сметката.
Към ръста на цените на фуража, трябва да се добави и скока на цените на електроенергията и цената на горивата. Работната заплата и консумативите, са не по-малкото зло.

Големият период на забавяне за решаването на тези въпроси, вероятно ще ни изиграе лоша шега. В момента, в който се продаде първото животно, вече няма спиране.

Така се случва в Сърбия. След като говедовъдите почнаха да продават, бе увеличена държавната помощ за добито мляко с още 3 динара, но много фермери вече бяха разпродали половината си животни. Допълнително бе намалено ДДС на 10% за фуражите, семената и препаратите.

На утрешния протест раковинчето на раздора са тези 70 млн. лева. Те не са обаче само за животновъдите и са само капка в морето. Но ще са добре дошли за някои ферми, които са добре /фермите в сивата икономика/ и това просто ще им е черешката на тортата.

Нашият си Балкански синдром отново излезе от черупката с пълна сила. Вместо всички да се обединим и ако не можем да отидем утре на пътя, поне морално да подкрепим протестиращите, то във форумите се нахвърлиха върху водачите на формациите. Че, вземали членски внос, че били лизачи и мълчали с наведени глави пред управляващите.
Точно обратното.
Тези хора са за уважение. Говори се за водещи фермери, без да ги познават, без да са ги виждали. Други, които не са членове на нито една организация и не плащат членски внос, задават въпросът – какво са получили от организациите. Интересното е, дали тези писачи утре ще излязат на пътя или пак ще си натискат телефоните и да пишат небивалици по сайтовете. Поговорката, че безплатна е храната само в капана за мишки, тук важи с пълна сила, за негативно настроените фермери към формациите. Все пак трябва да дадеш нещо, за да получиш.
Най-малкото морално да си на протеста.

По време на срещите с Председателя на Комисията по Земеделие към НС г-н Пламен Абровски, от НСГБ връчиха доклад от пет страници с проблемни въпроси свързани с говедовъдството. Въпроси, с които сме ви запознавали не един и два пъти, но сега просто ни е страх да почнем да ги коментираме, за да не дадем допълнителна сила за изпращане на животните в камионите.

Също така Националния съюз на говедовъдите на България – НСГБ подкрепя протестът и неговите искания и негови членове ще вземат участие в него.

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук