Този материал е за  сръбски козевъд. Неговата история си е направо нашенска. И все пак има малко разлика. Затова и го публикувахме. Погледнете стадото, как е сформирано. Всичките животни от една порода. У нас трудно може да се види такова нещо. Винаги ще има не малък брой нетипични кози от отглежданата порода.

Семейство Денич от Радинац се занимава с отглеждане на кози от близо 20 години. Преди пет години решават да подходят още по-сериозно  при отглеждането на козите.. Днес тяхното стадо кози наброява около 150 майки. Това е сериозна работа, която изисква да работят всички членове на семейството в козефермата.

Нашето стадо кози е, така да се каже, младо, затова очаквам  по-високи резултати.. В момента имаме 150 кози-майки и още около 20 млади такива. На ден доим  около 350 литра мляко . – казва Милан Денич.

Семейство Денич доставя една част от млякото на мандрата, а от останалата част произвежда млечни продукти, които се продават по-малки магазини в района. За козарите не е лесно да намерят сигурен купувач на мляко, а освен това има и проблеми с плащането. 

В Сърбия няма мандра, която да купува козе мляко в по–големи количества козе мляко. Има някои, които вземат от местните или имат собствено производство. Това е голям проблем, защото няма конкуренция. Когато се появи някой, който иска козе мляко, го давате за толкова колкото ви дава, защото няма други.. Цената е 54 динара плюс премия. ” –  Премията е 7 динара. Или около 60 динара. / 1 лев/

Сиренето и суроватката са най-търсени

Що се отнася до самите изчисления, винаги е по-добре да продавате крайният продукт, например сирене, но семейството все още не може да продава толкова много сирене. Затова и правят толкова сирене, колкото е поръчано.. В допълнение към сиренето предлагат и суроватка, която е най-търсеният продукт. И когато говорим за пазара, трябва да похвалим новият Регламентът за продажба от дома, смята Милан.

Можехме да продаваме от вкъщи, но това е много тесен пазар. След приемането на Постановлението получихме идентификационен номер и можем да продаваме в нашата и съседните общини. Това отвори пазара за нас. Тези магазини ни поръчват сирене веднъж седмично, така че не правим запаси, и продаваме всичко, което правим. ” – добавя Милан.

Най-големият проблем са яретатаа от мъжки пол. Никой не ги иска. Посетих фурни, ресторанти, кланици, никой не ги иска. ” 

През последните години Деничи оставят всички женски ярета за да разширят стадото си. Сега те са достигнали желаното количество мляко, капацитетите са запълнени, а догодина ще има женски за продажба, за разплод. Сега целта е да се инвестира повече в собствена мини-мандра, за да разширят гамата от продукти от козе мляко.

Източник.agrosaveti

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук