МЗХГ: Възможности за износ на наша животновъдна продукция – ЧЕХИЯ и СЛОВАКИЯ

0

Търговията е възловият момент при реализирането на продукцията и от нея зависят и доходите на фермера. Контактите могат да се установят на международни изложения и съответно с нашите Служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към Министерството на икономиката по места.
В тази връзка започнахме представяне на страните в които ще се провеждат земеделски изложения и съответно контактите за информация.

Днес ще посетим:Чехия и Словакия

Чехия

  • SALIMA в Бърно – на всеки две години, следващото изложение се очаква или към края на тази година или в началото на следващата;
  • FOR GASTRO AND HOTEL в Пpara — ежегодно;
  • Techagro — град Бърно, ежегодно;
  • WINE PRAGUE – най-голямото изложение за винопроизводители и търговци на вино в Чешката република.

Словакия

Най-големият експо център за земеделски и хранителни продукти се намира в rp, Нитра, на около 60 км от Братислава. Там се провеждат следните изложения:

  • Agrokomplex 2021 – най-голямото изложение за земеделски и хранителни продукти в Словакия;
   • COOP-EXPO 2021 – международно изложение за потребителски стоки;
   • AGROSALON – най-голямото изложение в Словакия за земделска техника, механизация и нови технологии в земеделието;
   • GASTRA А KULl NARIA — изложение за модерна гастрономия, хранителни продукти и напитки, здравословен начин на живот;
  • Редовното участие ще запознае чешките и словашките клиенти с българските продукти, ще помогне на българските производители и търговци да се свържат с дистрибутори или да сключат стратегически партньорства. Участието на подобни форуми може да бъде както за сметка на самите фирми така и подпомогнато от ИАНМCП.

Организиране на събития от типа на семинар и срещи на тема земеделие и храни, на които да се привлекат представители и от двете страни. В момента се организира подобна уебконферецния на тема Смарт Земеделие.

Провеждане на поне веднъж годишно на семинар на СТИВ с българските производители на земеделски и хранителни стоки – може да се организира и онлайн с цел запознаване с пазара, даване на насоки, брейнстормиг и т .н.

За производителите на традиционни млечни продукти (бяло саламурено сирене, кисело мляко) е изключително важно да се регистрират като Защитени наименования за произход и защитени географски указания..

Контакт: СТИВ Прага Георги Стоилов

e-mаil: g.stoilov@mi.government.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук