Цена на млякото – август, 2021 г

0

Вероятно този материал ще бъде посрещнат без интерес от фермерите произвеждащи мляко.
На тях вече им писна от ниските изкупни цени на суровото мляко, на фона на увеличението на цените в търговската мрежа, на електроенергията, горивата и др.

Сякаш, дори тези няколко стотинки, които се канят да дадат някои мандри през септември, не ги радват. Все пак, трудно е при 90 стотинки фураж да имаш рентабилна ферма.

Съотношението за добро производство е с цената на литър мляко да купуваш 2-3 кг зърно. Сега отиваме на другия полюс с цената на един килограм мляко купуваш 700 г зърно.

За ниската моментна цена на млякото, за много ферми има много причини. Но пак стана така, че увеличението на продуктите в магазинната мрежа, покупателната несъстоятелност на населението,  се покрива пак ниските цени на  млякото.
Ами тези хора – става дума за 2 милиона българи, които хукнаха по морета и паланки, в което няма нищо лошо, щом могат да си позволят да пият коктейли по 8-10 лева, трябва да могат и да извадят малко повече парички за килограм сирене, за да могат и говедовъдите да поемат малко въздух.

През последните години оправданието за необоснованите по някои път ниски цени на млякото е, че сме на средното за Европа.
Ето какви са цените за месец август давани от млекопреработваателния кооператив FrieslandCampina.

Гарантираната цена на FrieslandCampina за август е с 0,25 евро по-висока в сравнение с юли – 37,50 евро, или за август когато е била 37.75 евро за 100 кг мляко.
Моментното развитие на пазара –  очаква се през следващия период цените на млякото да продължат да се движат около текущите нива. Средната гарантирана цена на Friesland Campina за януари до август 2021 г. е 36,41 евро за 100 кг.мляко. Цената се прилага за 100 кг мляко със стандартно съдържание 3,57% протеин, 4,42% мазнини и 4,53% лактоза, без ДДС. Показаните количества се отнасят за средно доставка от 850 000 килограма мляко годишно.

Цената в днешния ден от 37.75 евроцента е една от най-високите за последните шест години за месец август. Само през август 2019 г е била 38.5 цента. Миналата година, за август цената е била 34 цента за кг мляко с горните показатели.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук