3 част / Планинските кози – характеристика

0

Планинските кози са разделени на три групи. Класификацията се основава на структурата на рогата.
Общо има 8-10 вида от тези красиви животни.

Групи планински кози:

  1. Козирозите. Представители (кози): пиренейски, нубийски, сибирски, етиопски и алпийски (ibex). Това са животни с широки (в главата) и постепенно заострени големи сводести рога. Дължина – до един метър (при мъжurте). На горната повърхност се виждат множество напречни rpodjrkr. Рогата са огънати назад и леко се разминават отстрани. Животните от тази група живеят в планински, степни и хълмисти райони.
  2. Обиколки. Представители: западнокавказки, източнокавказки, северцова. Дългите рога растат назад или отстрани. Те имат дъгова или полуспирална форма. Повърхността на рогата е леко оребрена. Представители на този вид живеят главно в планински райони (в Кавказ).
  3. Кози. Представители: рогата коза,  (над 300 породи). За разлика от домашните животни, дивите кози живеят  във високопланинските райони. Те имат дълги, усукани, подобни на тирбушон рога. При женските  животни рогата също са усукани, но са по-малки.

Начин на живот

Планинските кози живеят като правило в планински райони. Представителите на този род на фауната избягват плоски и равни площи. Те обичат да скачат по планински склонове и скали. Тези стада не напускат родните си места дори през зимата. През лятото те просто се изкачват по планините възможно най-високо, а през зимата трябва да слязат в подножието. Мъжките и женските живеят отделно едни от други, в малки групи.
Двете групи се съединяват само през периода на чифтосване. Малките живеят с майките си до една година. През зимата стадата от животни стават  по-големи. През пролетта козите се разпръскват на групи от 6-7 индивида.

Какво ядат?

Планинските кози се хранят с всичко, което намерят в планината: треви, храстови клонки, мъхове, лишеи. Те опитат всичко, което видят, и след това решават дали ще го изядат или не. Дивите животни ядат кора, листа, плодове. По желание могат да се изкачат на дърво.
Те са много големи любители на солта, заради която дори се катерят по стените на бетонен язовир. Животните пасат рано сутрин или късно вечерта. В обедното време почиват или се скриват на сянка от слънцето. На места, където хищниците могат да ги чакат, те излизат на пасище само през нощта, а през деня се крият в скалите.

Характеристики на поведението

Планинските кози прекарват по-голямата част от живота си в същия район в родното си стадо. От детството свикват с планините и с придвижването из планински и стръмен терен. Животните прескачат скали с лекота, перфектно балансират върху вертикална повърхност. Те се опитват да стоят настрана от хората и хищниците.

Планинските кози тичат бързо, скачат високо, могат да изкачат всяка стръмна скала, да прескачат пропаст. Те са много внимателни, интелигентни и наблюдателни и в случай на опасност проявяват смелост. Стадото обикновено има пазач коза, която бди над района. Той предупреждава близките си за опасността, която е възникнала чрез поблеиване, ако е необходимо, животните влизат и в битка с врага. Вярно е, че най-често дивите кози бързо бягат и се крият в труднодостъпни скали. Само мъжките се бият помежду си и  то през сезона на чифтосване.
Възрастните могат да бягат бързо, със скорост до 60 километра в час, но на къси разстояния: на открито, дива коза бяга 300-400 метра, гледа да се скрие в гъсталака на гората.

Опасности и врагове

Планинските кози живеят цял ​​живот в труднодостъпни планински райони, бягащи от хищници. Малките деца могат да станат плячка на  орли,  ястреби.  През зимата те умират поради лавини, силен студ и студени ветрове. През лятото хората ловуват животните.

Размножаване и потомство

В късната есен планинските кози започват своят период на чифтосване. Мъжките намират женски и организират ожесточени битки помежду си. Вярно, брачните боеве винаги се водят в съответствие с определени правила. Мъжките се удрят само с рогата си (горната повърхност). Често по време на битки пострадват техните красиви  глави.

Мъжките никога не удрят незащитените части на тялото с рогата си и прогонват врага само на малко разстояние. Победителят в двубоя получава цялото стадо женски. По време на сезона на чифтосване мъжките излъчват остра миризма, стават по-агресивни от обикновено.

Бременността при козите продължава 5-6 месеца. През пролетта те раждат от 1 до 4 броя малки. Които от първите минути на живота си могат да стоят на краката си прави. Яренцата са много игриви и подвижни, те обичат много да скачат и да се галят. Младите живеят с майка си около година, а след това женските остават в групата, а младите мъжки формират своето стадо. Животните живеят средно 10-20 години.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук