Спад на овцевъдството – Нова Зеландия

0

Тенденцията за намаляване на овцевъдството в Нова Зеландия, която продължава от десетилетия, ще продължи и тази година. Поне това показва актуална оценка на популацията от промишлената организация Beef + Lamb New Zealand (B + LNZ) въз основа на проучване на повече от 500 търговски овцевъди.

 Според това към 30 юни 2021 г. в страната все още е имало около 25,83 милиона овце; това е с 200 000 животни или 0,8% по-малко от година по-рано. Това означава, че спадът е по-слаб от предишните години, но в крайна сметка продължи.

През последното десетилетие Нова Зеландия е загубила общо 5,3 милиона или 17% от овцете си; пикът е достигнат през 1982 г. с отглеждани около 70 милиона животни. Според експерти последният спад на запасите е бил по-малък поради неадекватни цени, които са спаднали в сравнение с пиковите стойности през 2020 г., но все още са на ниво над средното.

По-скоро, според индустриалната асоциация, производителите в някои части на страната трябваше да се борят със сушата от втората половина на 2020 г., което доведе до ниско предлагане на фураж и преждевременно клане. Според проучването на запасите от B + LNZ броят на овцете-майки е намалял с 0,5% до 16,48 милиона животни в края на юни 2021 г. в сравнение с предходната година; едногодишните спаднаха с 0,6% до 8,61 милиона.

Според проучването овцете-майки са в нормално до добро състояние и процентът на бременност е по-висок от миналата година. Следователно индустриалната асоциация изчислява, че през пролетта в южното полукълбо броят на агнетата, родени в Нова Зеландия, ще се увеличи с 1,6% до 23,25 милиона животни в сравнение с предходния сезон.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук