1 част / Планинските кози – как живеят

Планинската дива коза живее във планината и се храни с всичко, което може да намери в планината. Домашните кози, които пасат по нашите поляни, също принадлежат към този род. Домашните животни наследяват само екстериора от своите предци. Дивите кози са много по-умни от овните и овцете. Те са в състояние да оцелеят там, където хищниците не могат да ги достигнат. Дивите животни имат много по-големи рога в сравнение с домашните животни. В допълнение, те изглеждат по-брутални, а женските имат по-малко виме.

Планинските кози живеят, както подсказва името, главно в планините. Това са най-старите представители на фауната на северното полукълбо на Земята.

Планинските кози са далечни роднини на планински овце, бигорови кози, диви кози.. Те могат да живеят на 5 хиляди метра надморска височина.
Има около десет вида от тези грациозни животни. Те са обединени в един род по общи морфологични характеристики и любов към високопланинските райони. Местообитанията на различни видове диви кози рядко се припокриват.

Животните са издръжливи, пъргави, непретенциозни към храната, способни да оцелеят при оскъдна растителност. Хранят се с трева, храстови клони и кора на дърветата, мъхове и лишеи.
Тези преживни животни обичат сол и са готови да изкачат най-стръмните скали за нея, като често изненадват туристите и фотографите с необичайните глетки на катерещи се диви кози.

Те дължат своите алпинистки способности на компактната си структура на тялото, здрави крака, тесни, упорити и твърди копита с мека подложка на копитото, която може да се придържа към повърхността на всеки камък. Планинските кози имат отлична координация и развито чувство за баланс. Тези животни, като пеперуди, скачат и прелитат над планините и ако не могат да останат на едно твърде стръмно място, те бързо скачат на друго.
Имат много силни тренирани мускули на краката и от ранна детска възраст започват да скачат по скали.

Следва …

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук