Без компромиси -150 000 евро глоба за мандра

0

Комитетът за разследване на нередности и нарушения на Гърция, съгласно законодателството за защита на продуктите с наименование за произход (ЗНП) наложи глоба от 150 000 евро на млекопреработвател.
Това е втората висока глоба, след първата такава отпреди няколко месеца от 250 000 евро, за неотговарящо на изискванията сирене Фета.

Извършените нарушения са следните:

– Неспазване на предписаното време от 48 часа от доене до производството на сирене, установено от проверка, извършена в помещенията на компанията, и чрез вземане на проби от производители, които доставят мляко.

– Продажба на 87,7 тона незрял продукт от Фета, в резултат на баланса между производство и продажби.

За тези нарушения, както вече казахме, Комитетът за разследване на нередности и нарушения, наложи глоба от 150 000 евро, което е най-голямата санкция досега за подобни нарушения.
Наказанието е високо, защото въпросната компания е имала и други нарушения в миналото касаещи
–  недостатъчно етикетиране върху опаковката – глобата е 2500 евро и за  – не пълна информация на етикета, съгласно изискванията – глоба от
10 000 евро.

Защо Гърция, в годината на криза по време на Ковид 19, реализира по-голям износ на хранителни продукти и най-вече на сиренето Фета и кисели млека, може да разберете от изказването на министъра и зам.министъра на земеделието на Гърция.

Министър г-н Спилиос Ливанос – „Контролът и защитата на нашите емблематични продукти, като този на Фета, е основен приоритет на политиката на Министерството на развитието на селските райони и храните. В този контекст и чрез механизмът за управление ние осъществяваме целенасочени и изчерпателни контроли.
Няма да спрем, докато ножът не достигне костта.
Благодаря на хората от контролния орган, за тяхното търпение и постоянството, които проявяват в усилията си да идентифицират и накажат онези, които се опитват да спекулират за сметка на гръцките производители, последователни бизнесмени и потребители “.

Зам.-Министър Арабаци: Затягането на правната рамка, интензивният контрол и волята за окончателно наказване на виновните, е новата закономерност на един пазар, който имаме и нашето задължение е да го запазим като зеницата на окото си. Нека това осъзнаят онези, които нарушават правилата, и които за щастие са малко”.   

Това става на юг от нас, при нашите съседи …. нима е невъзможно контролът да се затегне, и най-вече да се приложи и при нас….. нима е толкова трудно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук