Косъмът на козата

Традиционно, всеки фермер с опит и грижи за козите си, е свикнал да наблюдава косъмът им, за да получи информация за здравословното им състояние. Коза с лъскава козина със сигурност е здрава и това просто наблюдение успокоява много фермера, защото благодарение на бързия поглед върху животните, той може да получи много информация. Тази анекдотично предадена практика, се подкрепя и от научни доказателства.

„Палто” в лошо състояние, може да се дължи на паразитни нашествия, но не и само на тях.

Това би било най-очевидното обяснение, косъмът на козите също може да се влоши поради хронични заболявания. Забелязано е, че козите с лоша козина често имат изключително лошо телесно състояние (те са много слаби). Например, те имат не-розови лигавици, много по-често от козите с лъскава козина. Или при аускултация могат да се чуят необичайни шумове в белите дробове и търбуха.

Козите с дълга и сплъстена четина също имат повече абсцеси от тези с добра козина. Качеството на козината може да се определи и от хранителния статус, особено от дисбаланси на ниво микроелементи и тежки метали: те могат да имат дефицит на магнезий, калций, желязо и алуминий и титан или излишък на калий и натрий.

Колко често се среща този проблем?

Някои проучвания подчертават голямото разпространение на този проблем в италианските ферми.

Всъщност изглежда, че 25% от козите имат лоши кожуси.

Респираторните заболявания и абсцеси са често срещани в козефермите, но когато човек мисли за хранителни дефицити, е по-трудно да се идентифицира проблемът. Дажбите всъщност са формулирани по много точен начин и изглежда странно, че могат да причинят хранителни дефицити.

Ето какво се разбира под недохранване: козите не са гладни, но хранителният им статус не е оптимален.
Това е така, защото приемът, усвояването и метаболизма могат да бъдат много различни или да се предадат от едно животно до друго.

Как да събираме надеждна информация?

Въпреки, че наблюдението на състоянието на козината от животновъдите е ежедневна практика, за да може информацията, която косъма може да ни даде, да бъде надеждна, е необходимо нейното оценяване да се извършва по определени критерии.

И така, кога козината е в лошо състояние?

Когато е тъп, разрошен, вълнообразен, нехомогенен и често по-дълъг от нормалното. Тази последна характеристика е особено забележима на задната линия и на задните крайници.

Важно е да се наблюдава цялото тяло на животното (с изключение на главата и крайниците под коленете), дори, ако част с косъм в лошо състояние е достатъчна, за да включи коза в тази категория. Всъщност козината може постепенно да се влоши и да не изглежда еднакво във всяка част на тялото. Състоянието на козината е лесно да се оцени, както когато животните са неподвижни, така и когато са в декубитус.

Кога козината не е в лошо състояние?

Очевидно, когато е лъскава, хомогенна и добре прилепваща към тялото. Има обаче и други ситуации, които не са непременно свързани с лоши условия на козината, като мръсни участъци. Хигиената на козината няма връзка с наличието на хронични, патологии или хранителни дефицити, по-скоро е проблем за почистване на постелята.

Когато оценявате състоянието на „палтото”, не се обърквайте от “костюма”.

В четината по време на линеенето присъстват обикновено бели кичури, които се прилепват към козината и я правят сплъстена. Това не е патологичен признак, но е абсолютно нормално особено за онези животни, които имат достъп до открити площи или са извеждани на пасища.

И накрая, някои породи имат естествено дълги и вълнообразни косми. Този показател е подходящ за оценка на космополитни породи (Saanen и Camosciata) или във всеки случай с къса и обръсната козина, докато е по-малко подходящ за идентифициране на проблеми при дългокосмести породи. Кръстосването също може да доведе до някои трудности при оценката, така че е необходимо животното да се познава задълбочено или да се изключи от оценката.

Аускултация (от латински: auscultare „слушам“)или преслушване е медицински физикален метод за регистриране на звуковите явления, които се зараждат в телата на хората и животните.


Декубитус:Протриване, некроза на меките тъкани, предизвикана от продължително и непрекъснато притискане на кожата, най-често при продължително залежаване на болния или продължително притискане на части от тялото към твърда повърхност.

Източник:Университет в Милано и Регионална асоциация на животновъдите в Ломбардия, Милано

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук