Животните – хем ги има, но ги и няма – всичко по старому

Преди две години един от лидерите на месодайното говедовъдство у нас, направи изказване, че 80% от този сектор е в сивата икономика.

Преди няколко дни по време на срещата с животновъдите с министъра на земеделието, в едно от изказванията, пак се прокрадна същия проблем. За слаб контрол при предвижване на животните, напускането им от фермите. Нерегламентирано клане и търговия без правила.

В направените от нас анализи, по отношение производството на червени меса през 2020 г се вижда ясно, че броя на общо закланите животни намалява с 18.9 % и продукцията на месо със 17 %.
И то при положение, че имаме по статистика увеличение броят на животните.

И следва големият въпрос – къде са животните – има ги на книга, няма ги в кланиците.

Ако направим извод от резултата от направените проверки през последните дни, изводите са:

  • Проверки се правят само при епизотична ситуация – в случая с чумата по свинете.
  • Животните ги има, но са в нелегалност по време на транспорта
  • Къде се колят или в кой обект ще влязат животните – никой не знае.
  • Къде отива месото при клане – също не се знае.
  • Обезценява се ДПП. Не идентифицирани животни не могат да се ваксинират. За тях няма предвидена ваксина и те могат да разнасят заболяването. А говорим вече за застраховане на животните и подпомагане финансово по този начин на програмата.

Въпросната проверка по информация на „Още Пан

е направена в област Пазарджик и полицаите са си свършили добре работата. Проверката е свързана с незаконен превоз на животни за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. На територията, обслужвана от РУ-Велинград, са осъществени десетки проверки на камиони и микробуси, за които полицаите имали съмнение за евентуално транспортиране на селскостопански животни.

В два от случаите е засечен превоз на живи животни. В камион са открити девет говеда, пет от които са без ветеринарно-медицински свидетелства и паспорти..
В друг товарен автомобил са открити четири прасета без никакви ветеринарно-медицински документи и удостоверения.
В третия камион полицаите констатирали транспортиране на пет говеда, но не са установени нарушения. На нарушителите са съставени актове за наказания. Проверките продължават, уверяват от полицията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук