Накратко за овчето мляко

2

По света, когато се каже овца, повечето хора си представят животно  с пухкава „шуба” от вълна,  която е и  основен производител на вълна. Не така си представят овцата хората от Балканските държави, Франция и Италия. Най-напред, те се сещат за сиренето, печените агнета и накрая за вълната.  Овчето мляко има разнообразно приложения и ползи, които други видове мляко, като краве и кози, не предлагат.

Млякото от овце предлага няколко хранителни предимства. Например има по-високо съдържание на белтъчини, витамини А, В и Е, калций, калий и магнезий, отколкото кравето мляко. Съдържанието на мазнини и калории, е по-високо от това на другите млека, което го прави най–богато на тези вещества. Също така, овчето мляко може да бъде замразено и съхранено до една година, и след размразяване от него може да се направи сирене.

Някои хора с непоносимост към лактозата, смятат, че пиенето на овче мляко, е по-приемливо, тъй като то има по-висок процент на малки мастни глобулини. Най-често овчето мляко се използва за производството на сирената – Фета и Рикота.

Въпреки, че съществуват системи за доене на овце, повечето овце се доят ежедневно на ръка. Най-често срещаната млекодайна овца е Източно фризийската овца. Една овца, от тази порода,  обикновено произвежда от 500 до 1000 кг мляко, по време на доенето, което трае средно между 220 и 240 дни.
Овчето мляко съставлява около 1,3% от общото производство на мляко в световен мащаб.

Докато доенето на овце е практика, което се провежда от хиляди години, тя е сравнително нова в областите на Съединените щати и Канада. От началото на 90-те години на миналия век, около 100 нови овцевъдни млечни ферми, са били създадени в САЩ само за година. Дори и с нарастването на популярността на фермите за овче мляко, Съединените щати все още продължават да внасят над 30 милиона кг овче сирене годишно от страни като Франция и Гърция. източник -Риановости

2 КОМЕНТАРИ

  1. Най важното е , че става страхотно кисело мляко , от дете помня вкуса

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук