Очите на козите

Мъжете обикновено гледат очите на жените. Сега, обаче ще погледнем в света на очите на козите

В сравнение с другите животни, очите на козите имат някои особености. Ключовата разлика е формата на зеницата. Очите на козата не се характеризират с обичайната кръгла зеница, а с правоъгълна. Затова изглеждат много необичайно. В същото време не всеки знае, защо малките рогати индивиди имат толкова странна структура на очната ябълка.

Структура на очите
Козите, подобно на други животни, имат орган за визуален анализ. Той включва редица елементи, които образуват една верига. Благодарение на това животните могат да живеят и функционират нормално в познатата си среда.

Основните компоненти на зрителния орган включват:

Клепач – защитава очната ябълка от външни фактори и участва в овлажняване на склералната повърхност.
Мозъчни отдели – участват в обработката на получената информация, превръщането ѝ в електрически импулси и придвижването към други области на мозъка.
Оптичният нерв е отговорен за предаването на информация, постъпваща в очите, до конкретни части на мозъка.
Костна рамка – помага за защита и задържане на очните мускули.
Мускулно-скелетните тъкани – помагат да се поддържа очната ябълка на правилното място и са отговорни за нейното движение.

Правоъгълните зеници помагат на козата да вижда 340 градуса, без да завърта главата. Това предпазва животното от опасност. През деня, при ярка светлина, зеницата е силно стеснена. В резултат на това изглежда като 2 хоризонтални процепа. Това осигурява на животното UV защита. С идването на тъмнината зениците се разширяват. В резултат те придобиват формата на обикновен правоъгълник. Ако в стаята е тъмно или козата се плаши, зениците стават квадратни. Благодарение на тази опция за трансформация е възможно да се адаптира зрението на животното към оптималното ниво на осветеност. Това позволява козата да вижда дори през нощта, което прави възможно навреме да забележите хищника и да избяга.

Струва си да се отбележи, че с такъв отличен ъгъл на видимост и отлично нощно виждане, животните не са в състояние да преценят разстоянието до обектите, които ги заобикалят. Понякога козите дори не могат да се ориентират къде да отидат. Това се дължи на слабото развитие на пространственото зрение.

Появата на формата на зениците на козите
Зениците на козите са се развили през милиони години. Предполага се, че в началото са били със заоблена форма. В резултат на постоянното влияние на ултравиолетовото лъчение обаче тези елементи започват постепенно да се стесняват. Козите спускат глава, докато се хранят. Ето защо зениците им се стесняват хоризонтално.

След известно време в структурата на очната ябълка започват да се появяват мускули. Те помагат да стеснят зениците до прореза, когато са изложени на ярко слънце. Намаляването на интензивността на светлината кара тези мускули да се отпускат. Това позволи на козите да консумират храна, без да се нарушава тяхната зрителна функция. По този начин зениците на козите придобиха необичаен вид през дългите години на еволюция.

Предимства и недостатъци
Необичайните хоризонтални зеници дават на животните уникални визуални способности. В същото време има някои недостатъци, характерни за такава структура на зрителния орган. Ключовото предимство на такава структура е високата степен на видимост. В природата животните виждат всички опасности, което им помага да се защитят от хищници.

Поради индивидуалните си характеристики, козите трябва да прекарват основната част от деня на пасище.. Когато се появи опасност, козата предупреждава останалата част от стадото за това. Благодарение на доброто зрение, животните са в състояние да виждат на тъмно и да оцеляват в нестандартни условия.

В същото време някои недостатъци са характерни за нестандартната форма на зениците. Поради широкия зрителен ъгъл козите са лишени от пространствено зрение. Трудно е да преценят размера на предметите или разстоянието до тях. Затова козите се считат за много страхливи. Те се опитват да напуснат опасната зона предварително.

Цвят на очите
Обикновено ирисът на козите има жълт отенък. Той има различна степен на интензивност. Домашни любимци със светлокафяви очи също са често срещани. Синеоките животни са изключително рядко. По правило те се отличават с бял цвят.

Заболявания
Очните патологии са резултат от увреждане на вътрешните органи или системи. В някои случаи е възможно да се диагностицира чрез появата на очите. Така че, пожълтяването им показва заболявания на черния дроб или жлъчния мехур. Зачервяването или появата на мрежа от кръвоносни съдове върху често е свързано с вътрешно възпаление в тялото.

Конюнктивитът се счита за най-честата патология при козите. При това заболяване се наблюдават хиперемия, възпаление и прекомерна слъзна течност. Външните фактори, които причиняват развитието на патология, включват:
механично увреждане на външната част на зрителния орган;
контакт с чужди предмети върху лигавиците;
излагане на замърсен или студен въздух;
развитието на инфекции или инфекция с патогенни бактерии.

Сред вътрешните фактори, които причиняват конюнктивит, са вирусни заболявания. Когато се появи заболяване, се препоръчва незабавно да се предприемат действия за премахване на симптомите и причините. В този случай се изисква незабавна ветеринарна консултация.

Източник: garden.desigusxpro.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук