Най-красивата коза в света – Шами

Шами (Дамаска коза) се счита за най-красивата порода в света.
За повечето от нас това е спорно изявление, изглежда, че животното е претърпяло автомобилна катастрофа.

 Това е специално отгледана порода, местните хора я смятат за невероятно красива. В Саудитска Арабия една такава коза дори спечели конкурс за красота.

Козата Шами се отнасят към млечните породи кози.
Тези животни се срещат главно в Сирия. Уважението към тази порода е толкова голямо, че животновъдите често могат да чуят дефиницията за “божествено красиви кози”. Тази порода кози от Близкия изток е с много древни корени на произход. Споменаването ѝ присъства не само в арабската класическа литература, но и в религиозните текстове, както и в местния фолклор.

Трябва да се отбележи характерния вид на тези, със сигурност забележителни, животни, както техния благ характер и благородния външен вид.

Съвременните кози Шами са отлична порода млечни кози. Тези животни се характеризират с добра издръжливост и висока степен на адаптация към почти всички климатични условия и терен..

Характерните външни признаци на тези кози са тесните им, дълги и висящи уши, чиято дължина понякога достига от 27 до 32 сантиметра, и уникален профил с кука. Пръчовете от породата Шами при холката достигат височина от 78 до 103 сантиметра, а женските от тази порода растат до 74 – 84 сантиметра.
Живото тегло на възрастните пръчове варира от 70 до 130 килограма, а женските – от 60 до 90 килограма.

Новородените ярета са с тегло от три и половина до пет и половина килограма. Младият Шами много бързо набавят живо тегло.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

На четиримесечна възраст, теглото на младите мъжки достига от 33 до 36 килограма, а женските са  от 30 до 34 килограма. Средното дневно наддаване на тегло варира от 200 до 300 грама.

Съвременните кози Шами са много големи, грациозни и елегантни домашни любимци. Отличителни черти на тази порода са дългите  здрави крака, доста дълъг врат, малка глава и големи уши.

Ако говорим за цвета на тези кози, то той е доста разнообразен.
Истинският чистокръвен шами, като правило, е “облечен” в дълга и красива “двойна козина”, която предпазва животното еднакво добре и от топлина и замръзване. Това позволява на козите от породата Шами да издържат на всякакви климатични прищевки.

Оскъдните пасищни фуражи също не са сериозен проблем за тези животни, което ги прави много привлекателни за отглеждане. Съвременните кози Шами съчетават както древна и оригинална красота, така и показатели за добра млечност, подобрена от селекционерите.

Въпреки това, исторически, при избора на коза преди всичко погледнете формата на главата. Интересно е, че едно животно с добра форма на главата се оценява много по-високо, дори в случаите, когато друга коза дава повече мляко, но главата не е добра.

 Женските Шами се отличават с добра плодовитост. Козата обикновено ражда веднъж годишно, средно по две-три ярета. Доста често има и по четири ярета. Така че, коефициент на раждаемост е от 180-250 процента.

Обикновено малките се вземат от майката на възраст два дни и се хранят с мляко до месец и половина. Козата Шами може да се използва за възпроизвеждане от деветмесечна възраст. Тези кози произвеждат добро потомство до шестгодишна възраст.

Безспорното предимство на тази порода е универсалността на тези животни. От древни времена те са предоставяли на своите стопани не само мляко, но и вълна, вкусно месо и кожа с отлично качество. Експертите също така отбелязват тяхната тиха, послушна природа и приятелско отношение към другите. Вече споменахме многообразието на тези кози и този фактор също е несъмнено предимство на породата.

Периодът на доене на млечните кози Шами продължава от 240 до 305 дни, като през това време една коза може да даде от 640 до 1 100 литра фино мляко, чието съдържание на мазнини е от 3,8 до 4%, и със съдържание на протеин  около 3.7 – 4.4%.
Средният дневен добив на мляко от един индивид е от 3½ до 5 литра, а изключителните рекордьорки могат да произвеждат до 9 литра ценни млечни продукти за един ден. Размерът на вимето и цицките улеснява използването на машини за доене на тези животни.

В много страни тези кози се държат по-вероятно поради уникалния си екзотичен вид, а не за производство. Въпреки, че традиционно тези животни са за хората от Близкия изток, и за малките хранителни семейни ферми, които ги снабдяват с мляко и млечни продукти. Шами-мляко често се използва за хранене на бебета, както и при  диетичната храна за възрастни и болни хора. Използва се като народен лек за лечение на кожни заболявания.

Отличните качества на козите от този вид не могат да не бъдат забелязани  от животновъдите. Например, животните от тази порода са били използвани в процеса на създаването на такава порода като англо-нубийската, което се вижда от дължината на ушите и профила на кука-нос, наследен от предците на Шами.

Напоследък интересът към кози Шами постоянно нараства. Развъдчиците на козите в много страни от Близкия Изток, като Израел, Кипър, Палестина и други, започнаха тясно сътрудничество, чиято цел е да се запази тази порода и да се подобрят още красивите й качества.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук