Паразитни заболявания при козите

Паразитни заболявания
Козите пасат на поляната, тоест ядат от земята, ядат немити зеленчуци, а също така влизат в контакт с различни домашни любимци (пилета, кучета, котки). Възможно е да ги предпазите от глисти и бълхи само чрез превантивни мерки, тоест ваксинация (Ivomek, Dectomax и други макроциклични лактони).

 1. Ехинококоза
  Това състояние обикновено засяга кучетата. Причинителите на ехинококозата са ларвите на ехинококите. Паразитите могат да живеят в червата, белите дробове, далака, бъбреците, черния дроб и дори сърцето.
  Заболяването протича безсимптомно. Само ваксинацията помага да се предпазите от ехинококоза.
 2. Фасциолиазиз
  Заболяването се появява в случай на инфекция с трематоди от рода fasciola. Този паразит живее в черния дроб. Болните кози се хранят слабо, отслабват, лигавиците на очите стават жълтеникави.
  Фасциолиазата се лекува с антихелминтици (хексихол, ацемидофен).
 1. Moniezioz – род тения,
  която паразитира при бозайници, включително овце, кози и говеда. Състой се от четири известни вида като M. expansa, M. benedeni, M. autumnalis и M. baeri.
  Заразените кози губят апетита си, развиват диария и във фекалиите се виждат фрагменти от паразити. При лечението използвайте антихелминтни лекарства (“Fenasal”).
 2. Pyroplasmosis – вид кърлеж
  Това е сезонно заболяване, пренасяно от кърлежи. Паразитите пребивават в кръвните телца и унищожават червените кръвни клетки. Болните животни стават по-слаби, температурата им се повишава. Ако козата се остави нелекувана, тя може да умре.
 3. Aymeriosis
  Това са най-простите кокцидии, които живеят в епителните клетки на тънките черва. Заразените кози не се хранят добре, губят килограми, температурата им се повишава.
  Лечение – консултация с практикуващия лекар
 1. Linognatosis – вид въшки по козите
  Това е заболяване, причинено от въшки. Болните кози се търкат по дърветата и стените, отслабват, изпитват сърбеж, дерматит.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук