Овцете, на които вимето им не е с мастит, имат повече лактоза в млякото си

Какво друго влияе върху качеството на млякото?

Смята се, че качеството на млякото се влияе значително от трудните условия на живот, към които овцете са адаптирани.
Благодарение на специално развитата имунна система, която имат овцете,  има малка вероятност в животното да бъдат открити микроорганизми, които биха застрашили човешкото здраве.

Овче мляко е изключително лековито. Той е богато на протеини, но също така е слабо разпространено в диетата на всички нас.
У нас, а и на много други места по света, овчето мляко по-често се използва изключително като суровина при производството на сирене и други продукти на  млечна основа.

Поради особеното си значение в храненето, през последните години се препоръчва и от Световната здравна организация. Техните експерти твърдят, че това е най- качественият вид мляко, което по неоправдани причини е слабо представено в менюто на съвременния човек.

Според Светлана Мичич от PSSRS, в сравнение с кравето мляко, то има подобно съдържание на лактоза, което варира в зависимост от лактацията и здравето на животното.

В началото на лактацията делът е по-висок, докато в края и постепенно намалява. Тези овце, чието вимена няма мастит, имат по-високо съдържание на лактоза, така че този параметър може да се приеме като индикатор за здравето на животното“, обяснява Мичич.

Освен това породата влияе значително на количеството и качеството на млякото.

PSSRS

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук