2 част / Незаразни болести при козите

1 част / Незаразни болести при козите

 1. Кетоза
  Метаболитно заболяване, което се проявява, когато има излишък от зърнени смеси в диетата.
  Типични симптоми: мирис на ацетон на урина или млякото. Кетозата се лекува чрез коригиране на диетата, обогатяването ѝ със зеленчуци, много вода. През зимата се дават смърчови или борови клони и  витамини.
 1. отравяне
  Ако една коза не яде нищо, лежи и стене, има проблеми със стомаха, това означава, че е отровена.
  Причини: ядене на отровни растения, лошо качество на храната, употреба на отровни вещества, пестициди, лекарства. Лечението зависи от активността на отровата. Отравянето се лекува чрез стомашна промивка, клизма. На животните се дават адсорбенти (активен въглен) и диуретици.

Превенцията включва контрол на фуражите. Особено важно е да се следи храненето на малките яренца, чието тяло може да не може да се справи дори с отровни растения (лютички, сладка детелина).

 1. Диспепсия
  Това е храносмилателно разстройство при новородени яренца. Патологията възниква в резултат на неправилно хранене на бременникози-майки, които са родили слаби малки приплоди, които не ядат нищо и лежат на пода. На новородените се предписва даването на разтвори на бикарбонат и натриев хлорид, антибиотици, сулфонамиди.

10. Гастроентерит
Това е заболяване, което се появява при консумация на развалена или мухлясала храна. При болни кози апетитът изчезва, появява се диария. За лечение на гастроентерит се предписват слабителни и антисептични средства.

11. Остър тимпаничен белег
Това заболяване е резултат от неправилно хранене. Ако коза яде много бобови растения или сапунени растения, мокра трева, пие много вода, тогава може да се развие подуване на корема поради натрупването на газове в него.
Симптоми: отказ от хранене, депресия. Козата спира да се оригва, понякога главата се клати. Тимпанията се лекува чрез издърпване на езика от устата или освобождаване на газ с гумена тръба.

 1. бронхит
  Възпалението на бронхите причинява хипотермия и лошо хранене. Заболяването се разпознава по силна или слаба кашлица. Бронхитът се лекува с лекарства (антибиотици, сулфонамиди, аминофилин).

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук