6 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

Млякото е уникален натурален продукт, представляващ многокомпонентна фино разделена биологична течност. В оптимално съотношение съдържа всички жизненоважни хранителни вещества и е единственият хранителен продукт през първите месеци от живота на новороденото.

Млякото и млечните продукти са важни за хората, главно като източници на лесно смилаеми протеини, мазнини, калций, витамини А, В2, В12.

В повечето страни по света, кравето мляко се използва най-често в храненето на хората, по-рядко козето, овчето, кобилешкото и още по-рядкото мляко от камили, биволи и елени.

Най-богатото на белтъчини и мазнини е еленовото мляко, то има и най-високо съдържание на калории. Високото съдържание на мазнини и енергийната плътност, освен в еленовото мляко, са присъщи на овчето и биволско мляко.

Съдържанието на протеини в кравето и козето мляко са с близки стойности, а количеството им в човешката кърма е с 2,8-3 пъти по-високо.
Нивото на лактозата в кравето и козето мляко също не е много различно, но с 1,5 пъти по-ниско в сравнение с женското.
Най-минерализираните, в сравнение с женското, са еленското и овчето мляко, а най-малко минералите се намират в кобилското мляко.

Въпреки широкото разпространение на кравето мляко и продуктите, приготвени на негова основа в храненето на деца и възрастни, козето мляко отдавна привлича със своя специален вкус хората от различни страни.

Още древните лекари обърнали внимание на лечебните свойства на козето мляко. Според древногръцки мит именно козата Амалфей е хранила бебето Зевс. Хипократ и Авицена използвали козето мляко за лечение на болни с белодробни и стомашни заболявания.

От началото на XX век чуждестранни и местни изследователи започват активно да изучават състава и лечебните свойства на козето мляко. Импулсът за началото на изследванията беше наблюдението на учените над кърмачета, по една или друга причина, лишени от майчиното мляко. Коефициентът на смъртност при тези деца, които са получавали козе мляко вместо кърма, е значително по-нисък от този на кърмачета, които са хранени с краве мляко.

През 1900 г. Парижката академия на медицинските науки официално признава козето мляко при диетата за отслабване, като изключително диетичен продукт и го препоръчва за хранене на  деца и възрастни. През 1906 г. в Париж, по време на Световния конгрес на детските лекари, козето мляко е признато за най-добрия естествен заместител на човешкото мляко.

Козето мляко се използва успешно за хранене на болни деца, както и с рахит, фрактури на костите, хронични заболявания на храносмилателната система и белите дробове, включително туберкулоза. Положителният ефект на козе мляко върху хода на редица заболявания при деца и възрастни се доказва от проучвания на медицински учени в наше време.

Съдържанието на мазнини в козе мляко е средно 4,2%, степента на асимилация е висока и се приближава до 100%. Основна характеристика на мастния състав на козето мляко е сравнително малкият размер на мастните глобули, които са около 10 пъти по-малки от тези на кравето мляко. В резултат на това мазнината от козе мляко се представя под формата на тънка мастна емулсия, която не образува филми и агрегати, какъвто е случаят с кравето мляко. Малкият размер на мастните глобули създава като цяло голяма повърхност, достъпна за панкреатична липаза, която в крайна сметка осигурява по-висока абсорбция на мазнини от козе мляко в сравнение с краве.

И двата вида мляко имат висока степен на минерализация, 3,5–4 пъти по-висока от тази на човешкото мляко, съдържат повече от 2 пъти натрий, калий 3 пъти повече, калций и фосфор съответно 6 и 7 пъти. Освен това съотношението калций / фосфор в тях е значително по-ниско, отколкото в кърмата и възлиза на 1,6-1,3, което влияе неблагоприятно на абсорбцията на калций. Съдържанието на желязо в козе мляко е ниско, но 1,5 пъти по-високо, отколкото в кравето и 2,5 пъти по-високо, отколкото в кърмата.

В сравнение с кравето мляко, козето съдържа повече мед (1,7 пъти), манган (2,8 пъти) и молибден (1,4 пъти). Известно е, че тези микроелементи регулират метаболитните процеси и са отговорни за образуването на кръв..

Съдържанието на витамини Е и С в козе мляко, както и в краве е значително по-ниско, отколкото в женското. Въпреки това, в сравнение с кравето мляко, количеството на витамин С в козето е малко по-голямо. Козето мляко, в сравнение с кравето мляко, съдържа 2 пъти повече витамин А, но има 5 пъти по-малко фолиева киселина и 4 пъти по-малко витамин В12, необходими за нормалното образуване на кръв. Недостигът на фолиева киселина и витамин в козе мляко обяснява литературните данни за развитието на мегалобластна анемия при малки деца, които са получавали козе мляко [23]. Що се отнася до витамините B1, B2, ПО6 и D, съдържанието им в козе и краве мляко е близко, но различно от нивото в кърмата.

Трябва да се има предвид, че консумацията от деца през първата година от живота на всякакъв вид мляко (козе, крава, овца и др.) трябва да се практикува много внимателно. Поради високото съдържание на протеини и висока степен на минерализация води до нарушена бъбречна функция, черен дроб, секреторна активност на храносмилателния тракт, дразнене на чревната лигавица, последвано от развитието на микродиапедични кръвоизливи, повишава чревната пропускливост за хранителни протеини. Недостатъчно съдържание на основни хранителни фактори – витамини и минерали, по-специално витамин В в козе мляко12, фолиева киселина и желязо, както и полиненаситени мастни киселини – могат да доведат до анемия, придружена от нарушено развитие на централната нервна система и формиране на имунната система. Във връзка с горното, въпреки сравнително високата смилаемост на млечните протеини, мазнини и микроелементи от козе мляко, бебешката формула, базирана на него, адаптирана към състава на човешкото мляко, трябва да се използва за хранене на малки деца.


1 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

2 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

3 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

4 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

5 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

6 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук