Люцерна – отглеждане

0

Люцерната е един от любимите фуражи на животните. Животновъдите уважават също много този фураж, но докато стигне до яслите, се иска много труд и късмет при прибирането.

Какво може да си припомним за люцерната.

Люцерната се отглежда на всички континенти, а от европейските страни най-големият производител е Франция.
За хранене на домашни животни може да се използва в зелено състояние чрез паша и косене, като сено, силаж и брашно.

Морфологични свойства

Коренът е с вретеновидна форма, прониква дълбоко в почвата (около 5 м), но най-голямата маса е в горния слой (30 см дълбочина).
Люцерната образува нови стъбла след всяко косене. До началото на цъфтежа тя е тревиста, сочна, мека. След цъфтежа стъблото става по-грубо, а сърцевината изсъхва, компресира и образува кухина, така че косенето не трябва да се бави. Листът на люцерна се състой от главно листно стъбло, което завършва с листа в горната част. Листата са леко окосмени, обикновено яйцевидни, но могат да бъдат и елипсовидни, кръгли, ланцетни и т.н.

Люцерна е чуждоплодно и частично самоплодно растение. Плодът е спирално усукана шушулка и съдържа до 10 семена (обикновено пет).

Агроекологични условия за отглеждане

Топлина
Минималната температура на покълване е между 1 и 2 ° C, а оптималната между 25 – 30 ° C. Младите растения умират при температура -5 ° C, а на по-късен етап от развитието устойчивостта на ниски температури се увеличава до -15 ° C.

Вода
Люцерната е най-чувствителна към липсата на достатъчно вода през първата година на отглеждане, тъй като кореновата й система все още не е проникнала в по-дълбоките слоеве на почвата.
В по-късните години устойчивостта на суша се увеличава, тъй като може да използва вода от по-дълбоки почвени слоеве. Тя реагира добре на напояването, но не понася високи подпочвени води.

Земя
Най-добре вирее на дълбоки, плодородни пясъчно-глинести или глинесто-песъчливи почви, умерено влажни, слабо кисели, неутрални или със слабо основни реакции. Най-добрите почви са черноземите, с достатъчно количество калций и фосфор и алувиални почви.

За производството на люцерна бедните почви трябва да бъдат хидро- и агромелиорирани. Калции, магнезий, молибден и бор трябва да се добавят към кисели почви с добра обработка. По -малко киселите почви (рН 5,5 – 6,0) трябва да се орат дълбоко на 40 – 45 см и да се наторяват повече с оборски тор и по -големи количества минерални торове.

Агротехника за производство

Смяна на реколтите
Люцерна е многогодишна култура, така че се отглежда на една и съща площ за около 4 до 6 години. 

Оплождане
Когато планираме торене за люцерна, трябва да имаме предвид факта, че извършваме обработка на почвата само в основата, така че само в този случай можем напълно да снабдим обработваемия слой с необходимите хранителни вещества.
Така че, при установяване на люцерна, в зависимост от плодородието на почвата, трябва да се дадат около 50 kg / хектар азот (N), около 250 – 300 kg / х. фосфор (P2O5) и 200 – 250 kg / х. калий (K2O). В следващите години на отглеждане на люцерна е необходимо през есента да се наторят 200-300 кг / ха сложни торове след предпоследното косене, които съдържат малко азот и повече фосфор и калий. След това трябва да се наторява с около 20 kg / х азот, около 50-60 kg.х. /фосфор и около 80 g / х калий.

Сеитба
Люцерна може да се засява през есента и пролетта. Сеитбата трябва да се извърши достатъчно рано, през втората половина на август, за да се развият младите растения възможно най -добре и да се вкоренят до настъпването на зимата.
При пролетна сеитба те се засяват в края на март и началото на април, така че растенията да се развиват достатъчно до лятото, когато има сух период и високи температури. Сеитбата се извърши със специални сеялки за дребни семенни култури. Тези сеялки консумират около 15 кг семена / х и постигат набор от около 500 растения / м2. Разстоянието между редовете трябва да бъде 10-15 см. Може да се засява в смеси, но все пак е най -добре да се сее люцерна в чиста култура.

Грижи за културите
Непосредствено след сеитбата се извършва валцуване. При млада люцерна е много важно да се контролират плевелите, защото в противен случай те ще се развият по-добре от люцерна и ще я задушат. Брануването се извършва след косене. Поливането се извършва в сухи периоди.

Използване на люцерна
Срокът на годност може да бъде до 7 години. Използва се за хранене на домашни животни (коси се в началото на цъфтежа). Използва се под формата на сено (изсушено на горещ въздух или с помощта на различни устройства), силаж и дехидратация, когато се постигне отлично качество на фуража.

Източник: Prof.dr.sc. М. Гагро; Индустриални и фуражни растения; 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук