5 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

Съвети за употреба и съхранение

Забележка към домакинята:
козето сирене е не само деликатес, който може да се отличи с особен вкус,
но и съставка в много ястия,
например салата със смокини или равиоли.

 

Козето мляко, за разлика от кравето мляко, има по-специфичен аромат, което значително стеснява кръга на неговите любители. Но можете да свикнете с малък послевкус – просто го изпийте, като започнете с малки порции и постепенно  достигнете до цяла чаша.

По-добре е да не разреждате млякото с вода, а ако искате да направите вкуса му малко по-сладък, просто добавете няколко чаени лъжички мед.

Ако тялото ви се затруднява с храносмилането на пълномаслено козе мляко, изберете  продукти направени от него..

Може ли да се пие през нощта и на празен стомах

При хемороиди и стомашно-чревни заболявания козе мляко може да се пие на празен стомах – основното е, че не трябва да е студено, а на стайна температура.

Трябва да го използвате през нощта при настинки – така бързо ще се справите с кашлицата, ще намалите болката в гърлото и ще заспите по-бързо.

Козето мляко – как се пие, сварено или сурово

 Смята се, че в сурова напитка е с максималното количество лечебни вещества, които се губят при варене.

Това е вярно, но непастьоризиран млечен продукт може да съдържа опасни за хората бактерии. Следователно, суровото мляко може да се пие само ако сте напълно уверени в здравето на животното и в спазването на всички санитарни мерки по време на доене и последващо съхранение.
В други случаи препоръчваме да затоплите напитката – не е нужно да кипене, но поне до температура 60-70 градуса, така че лечебните свойства ще пострадат леко.

Козето мляко има естествени антибактериални свойства и може да се съхранява в хладилник до 10 дни. Но за да извлечете максимална полза от него, по-добре е да го използвате, докато е пресен.

Когато използвате козе мляко за храна, е важно да запомните препоръчителните дози и да не ги надвишавате, за да не провокирате недостиг на желязо и намаляване на секрецията на стомашния сок.

Противопоказанията за употребата на този вид мляко са:
 – панкреатит
гастрит;
затлъстяване;
остра алергия към лактоза;
диабет.

Очевидно козето мляко е пълно с витамини и по никакъв начин не е по-лошо от кравето – струва си да го изберете.
Не бъдете твърде мързеливи, направете си труда  да намерите този продукт в магазина или при фермера и да го опитате.

Следва ……

източник: homehealthcaretpa


1 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

2 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

3 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

4 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

5 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

6 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук