Истината за нашите кози

В момента публикуваме няколко материала свързани с козето мляко.

Наш читател в тази връзка ни писа:
Пишете за нашите кози, стига сте писали за чуждите.

Човекът е абсолютно права, ако имаше какво да се пише. Всичко хубаво за нас сме го написали.
Не сме написали обаче за лошото.
Ако това е визирал този фермер, можем да напишем нещо и в тази връзка.

Не е тайна, че бедните народи отглеждат кози, за да има канче мляко за попара и да си изхранват децата. Така продължава и в момента в много страни.

Има обаче страни, където козите носят мляко не само за попара, а и за много пари. Става дума за козевъдството в Нидерландия, Франция, Германия, Гърция – където има още много да се желае, но сиренето Фета дърпа напред козевъдството и през последните години, колкото и да ви е чудно и Русия.

Как стоят у нас нещата в козевъдството.
Определено номадско, безпороден състав, без идея за развитие, но определено с перспектива,щом не можем да го развием така, както трябва.

Не може по телевизията да ни показват, колко вкусно козе сирене произвежда фермата Х, защото козите пасели билки, минзухари и едва ли не шоколади. В същото време условията в които ги отглеждат са по-лоши от на тези при клошарите.

У нас се отглеждат над 250 000 бр кози от всички категории и 207 000 бр кози-майки. Тук притеснителното е, че тази година в разплод ще влязат едва 8 000 женски животни, което отсега говори, че догодина броят на активните кози ще намалее.

Под селекционен контрол са осем породи, с общ брой контролирани кози–майки над 22 000 бр.
От този брой кози обаче, само 15 000 бр са от комерсиалните породи – ББМ, Англонубийска, Тогенбургска, Саанска, Алпийска и Боаер.
Другите породи за съхранение са Калоферска овца и Българска виторога космата коза.

Лошото е, че от породите, които са дали най-много за високопродуктивното козевъдство в света – Саанската, Тогенбургската и Алпийската коза имат ограничено присъствие – съответно 143 бр, 1900 бр и 887 бр.

Колко пръча мислите ще могат да произведат годишно тези стада и колко от тях ще отидат по фермите в които се отглеждат нископродуктивни кози. В тази връзка не можем да отминем това, което прави асоциацията на ББМ коза с председател Деан Тодоров. Асоциацията вече има собствен дом, има едно от най-модерното оборудване в Европа за получаване и замразяване сперма от и ембриони. Въобще екипа работи с голям замах и не остава нищо друго освен в скоро време да прибират „плодовете”.

И следва най трудното – какво произвеждаме от козите.

Общо са заклани, според статистиката официално 3100 бр кози през 2020 г. Общо е получено малко над 30 т козе месо за една година. За каква принадена стойност може да се говори при тези цифри.
В стопанствата са заклани 122 000 бр ярета и кози.

Подобна е картинката при предаденото мляко на мандрите.
Малко над 10 000 т или по 50 кг мляко от коза.

Все пак има и нещо хубаво и това са качествените показатели на млякото –
м.в са 3.6% а протеина е 3.23%.

Ето защо и пишем повече за другите.
Нека от там да вземем нещо позитивно за да дръпнем напред. Асоциацията на ББМ коза вече е тръгнала по пътеката нагоре.

Ето заглавия, в които пише за нашето козевъдство.

1 част: ИАСРЖ – ранг на козите

3 част / Историята на Асоциация за развъждане на млечните породи кози

Пръчопроизводство – задача номер едно

2 част: Димитър Куртев – козевъда от Сливен

1 КОМЕНТАР

  1. Винаги давате приоритет във писаниците на чуждите породи нека запазим нашите които са доказани за българия бъдете патриоти

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук