Какво е овнешки курдюк

Какво е овнешки курдюк?

Курдюка е мазнина, която се натрупва в специална торбичка под опашката на тлъстоопашатите овца.

Тази топка от мазнина помага на овцете да преживеят през зимата, като подпомагат тялото си с полезни компоненти и го предпазват от студа. Не всяка овца има тези образувания, те са присъщи само на някои породи и се формират при достигане на определена възраст на индивида.

Освен това, тези овце живеят при изключително тежки климатични условия. Тези мастни натрупвания се събират в сакрума и в допълнение към последните прешлени. Горната част на опашката е покрита с вълна.

Според учените, образованието зависи от храненето на животните и от условията им на живот. Теглото на това образование зависи изцяло от размера на трупа и може да достигне от 10 до 30 килограма.

Химичен състав и съдържание на калории:
100 г мазнини съдържат 900 kcal.
Опашката съдържа витамини, минерали и микроелементи. Съставът овнешката мазнина в опашката включва витамини от следните групи: А- E- PP. Освен това овнешката мазнина има огромен списък от полезни микроелементи, които могат да обогатят тялото ви.
В голям обем съдържа микроелементите: ланолин и липопротеинов холестерол с висока плътност. Този вид холестерол помага за прочистване на човешкото тяло от токсини и вредни натрупвания..
Има и голям брой естествени компоненти, като например: мед, натрий, магнезий, калций и други.

Употребата на този продукт като храна, спомага за обогатяване на човешкото тяло с полезни елементи, обаче е необходимо да се следи количеството на консумираните мазнини, тъй като има доста голямо количество калории.

Кога и къде овцете са били опитомени за първи път, е много трудно да се каже. Повечето учени са съгласни, че това се е случило на територията на съвременна Турция -преди 7 хиляди години.

Полезни и вредни свойства

Тази мазнина е популярна отдавна, въпреки че цената й може да бъде висока. Степента на полезност на продукта  се определя от вида и пола на индивида.

Списъкът с полезни свойства включва следното:

  • Наличието на витамини и минерали в този продукт има положителен ефект върху имунитета на човека, като помага да се избегне недостигът на витамини.
  • Мазнините и високото съдържание на калории, не пречат на този продукт, к бързо се усвоява от организма, и то без да създава дискомфорт.
  • Полезните съставки помагат за подобряване при нервната устойчивост и стрес, като успокояват и нормализират благосъстоянието..
  • Курдюка помага да се отървете от сънливостта, умората и летаргията. Полезно е за мъжете, има положителен ефект върху репродуктивната система, благодарение на Омега-9 киселини, които дори след лечението остават повече от 50%.
  • Помага за избавянето на тялото от токсини и слуз, натрупани в белите дробове. Кръвните клетки съдържат антиоксиданти, които помагат за понижаване на температурата и излекуване на грипа..
  • Малко количество от тази мазнина ще ви помогне да се отървете от проблемите със зрението и косопада.
  • Използването и ще помогне за засилване на мозъчната дейност на човек, предпазва мозъчните клетки от стареене.
  • Трябва да се разбере, че калорийното съдържание на този продукт е високо, следователно, приемайки го като храна, трябва да се ограничите в количество. Освен това високото съдържание на мазнини от опашната мазнина има отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система, така че хората с такива проблеми трябва напълно да избягват употребата му.
  • Ако човек има слаби черва или стомах, използването на мазнини в храната също ще бъде неподходящо.

Знаете ли? Планинските овце са едни от малкото големи бозайници, които могат да живеят на надморска височина над 5000 м

 •  Опашната мазнина се използва в различни области на човешкия живот, като козметика, готвене, медицина.
  • В състава на мастните мазнини има компонент, който се нарича  – ланолин. В козметологията се използва за приготвяне на продукти против стареене на кожата. Мазнината спомага за изглаждане на бръчките и възстановява свежестта на кожата. Изглежда като защитен слой на кожата, така че нежно я обгръща, създавайки изглаждащ слой.
   Течният курдюк може да се използва като маска за бръчки, ако не е възможно да се закупи крем на базата на мазнината.

В готварство
Курдюкът се използва от кулинарни специалисти от Кавказ, Азия и Близкия Изток при приготвяне на национални ястия. Те са мазни, но много сочни и имат приятен деликатен вкус.

Освен това мазнината може да се осоли и има повече от 10 метода за осоляване.

Курдюка има специална миризма и ако искате да се отървете от нея, има специална рецепта за това.. Агнешката мазнина се загрява като за пържене, като по този начин се заменя олиото за готвене на пилаф и други ястия.

Тази мазнина се използва при лечението на варикозни прояви, облекчава болките в ставите. За това тънки парчета тлъста опашка се поставят на проблемните зони за 15-20 минути. Също така, мазнините имат антивирусни свойства, което означава, че се използва при приготвянето на лекарства срещу настинки. В допълнение, курдюк се приема перорално за лечение на хормоналния фон на човек, активира мозъчната дейност и подобрява зрението. Има положителен ефект върху репродуктивната система при мъжете, поради което се използва в лекарства за потентност.

Важно е! Агнешката мазнина е отлично лечение на бронхит: с разтопено парче сланина трябва да намажете тялото и да се покриете с топло одеяло.

Избор на опашната мазнина, съхранение и употреба
К
ъм изборът на мастна опашка трябва да се подхожда отговорно. Ето правилата, които трябва да следвате:
– Трябва да се обърне внимание на еластичността и цвета на продукта. Пресният курдюк няма розови жили и е оцветен в нежен бял цвят..
– Качеството на продукта се определя от външния му вид в течно състояние. Затова предварително трябва да разтопите парче мазнина и да разгледате консистенцията. Течността трябва да има прозрачен цвят и да няма утайка на дъното съда. Не трябва да има външни нюанси на синьо, розово или червено.

Важно е! Не се препоръчва да приемате курдюк като отделно ястие, тъй като това може да навреди на тялото ви. Курдюка е полезен продукт, който ви позволява да поддържате красотата и здравето си. Употребата му влияе положително на нервната, имунната, белодробната и други системи на тялото, но може да причини и някаква вреда. Телесното тегло може да се увеличи и има вероятност от развитие на сърдечни проблеми.

След като изучите тази информация, трябва да научите правилата за употреба и възможните отрицателни последици от консумацията на мазнини

Източник:farmafans

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук