3 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

Необичаен вкус, много витамини – с какво още е известно козето мляко.

При цялото разнообразие от млечни продукти, най-често предпочитаме краве мляко. Но не забравяйте, че козе мляко също съществува. Ползите и вредите от този продукт са проучени добре, затова предлагам да разберете за какви заболявания е подходящо и какви противопоказания могат да се получат от неговото използване..

От незапомнени времена хората са консумирали козе мляко, неговите лечебни характеристики са отбелязани от Хипократ. Въпреки това по популярност то винаги е било по-назад от кравата. Това се дължи на специалния вкус и на факта, че получаването му в големи количества е по-трудно.

Химичен състав и съдържание на калории

По полезни свойства, съставът на козето мляко дори надвишава кравето, и това се дължи на фактът, че храненето на козите е по-разнообразно – те ядат не само трева, но и зеленчуци и плодове.

Поради това напитката е богата на различни витамини:

  • група А – добре известен антиоксидант, укрепва костите;
  • група С – повишава имунитета и енергизира;
  • група В – подобрява работата на сърдечния мускул, укрепва нервната система;
  • група Е – подобрява състоянието на кожата и косата;
  • група D – прави костната тъкан по-силна.

Също така в състава на козето млякото има такива вещества, необходими на нашето тяло като:

Хранителната стойност на козето мляко зависи от много фактори – от породата и възрастта на животното, условията на отглеждане и мястото, където се намира пасището. Качествен продукт има калорийно съдържание от около 70 kcal на 100 грама, което показва, че е подходящо при диети за отслабване.

По какво се различава от кравето мляко

За разлика от кравето мляко, козето не съдържа алфа казеин, който често причинява алергични реакции..

В допълнение, козето мляко печели и по следните показатели:
– мазнините му се разграждат по-добре в стомаха;
– протеините се усвояват по-бързо;
– съдържа повече калций и калий.

Минусите на напитката включват:
– цена – може да бъде 3-4 пъти по-висока от кравата;
– недостъпност – асортиментът от продукти е малък и не можете да го намерите във всеки магазин;
– има специфичен вкус и аромат, трябва време за да свикнеш с тях.

Има ли лактоза в козето мляко

Съдържанието на лактоза е с 13% в козето мляко е по-ниско, отколкото в кравето. Този показател може да бъде определящ, ако имате непоносимост към млечна захар..

За да сведете до минимум риска от дискомфорт, ви съветваме да изберете ферментирали продукти от тази напитка – кисели млека, сирена, кефир – тъй като количеството лактоза значително намалява по време на производството на млечна киселина.

Мазнини

Съдържанието на мазнини в козето мляко е същото като на кравето мляко. В домашно приготвените  продукти, които не са претърпели допълнителна преработка, маслеността може да достигне  до 9%.
Смята се, че напитка със съдържание до 4% масленост е най-подходяща за редовна употреба, а когато се използва в менюто за отслабване, трябва да се избере вариант с по-ниско съдържание на мазнини..

За какво е полезно козето мляко 

Сред лечебните свойства на продукта се включват:
– укрепване на костната тъкан, косата и ноктите;
– нормализиране на сърдечната дейност;
– подобряване на качеството на кръвта и имунитета;
– подобряване на състоянието на кожата;
– стомашно-чревни разстройства.

Ползи за мъжете и жените

Това мляко е полезно за всички. Той има ниско съдържание на калории, така че често се включва в менюто на диетите за отслабване и лекуване, извежда токсините от тялото и понижава холестерола в кръвта.

Козето мляко е богато на естествен протеин, ускорява метаболизма и повишава издръжливостта при мъже, които активно се занимават със спорт.

Смята се, че комбинацията от  козе мляко и орехи влияе положително на потентността и ако прибавите мед и масло, можете да се справите и с кашлица и болки в гърлото.

Следва ……

източник: homehealthcaretpa


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук