Козите джуджета

Оказа се, че мини кози вече се отглеждат и в Чехословашката република. Джуджетата  са с произход от Африка, но са отглеждани в Нидерландия, където през 70 -те години на миналия век се създава Национална федерация на развъдчици на кози джуджета, която разработва стандарт и създава родословна книга.

В Чехия козата джудже от холандски тип е призната за отделна порода от 2011 г насам.

Според настоящите данни на асоциацията, много малко от животните
участват в контрола на производителността, но тенденцията е броят им се променя от година на година. Но от друга страна съществуват и много животни, които се отглеждат и без родословие. Основната причина е, че търговците ги предлагат за около една десета от цената на животните с родословие.

Стандартът за развъждане гласи, че козите джуджета са със спокоен темперамент, имат малка правоъгълна форма на тялото с твърда конституция и къси прави крака и рога. Възрастните кози достигат височина при холката от 45 до 55 см, при пръчовете холката е с пет до петнадесет сантиметра по-висока или 50 до 60 см. Телесното тегло е до 25 кг, но има и екземпляри  до 40 кг.

По отношение на външните характеристики – главата е суха, права. Очите са с бадемова форма, нито хлътнали, нито изпъкнали. Ушите са поставени  леко косо нагоре. При пръчовете обаче те са по-мощни и по-открояващи се.
Вратът на козите джуджета е средно дълъг, тънък, високо поставен и висулките не са проблем.
Дълбочината на тялото е 48% от височината при холката, докато ширината на тялото е 28% от дължината на тялото. За козите дълбочината на тялото е 49%, дължината на тялото, докато ширината на тялото  е 27% от дължината на тялото. Раменете на животните са меки, добре оформени, плавно се вливат в останалата част от тялото. Гърбът е прав до леко извит, добре замускулен. Предните и задните крака са прави с добре оформени катарами.


Може да се каже, че козината е къса, фина, лъскава, добре прилепнала и малко по-дълга отзад. Оцветяването има шест основни цвята, а именно кафяво, черно, камилско, пинто, блестящо и бяло. Всички основни цветове могат свободно да се комбинират с всички шарки  под формата на точки или с различен отенък.
Вимето на козите е със среден размер и дължина с две симетрични гърди, допустими са пиньони. Тестисите на пръчовете са симетрични с пропорционално оформен жлеб в горната част на скротума.

Гледката на игриви разноцветни мини-кози винаги ще ви  радва.


Свързани публикации:

1 част / Мини козите
2 част / Мини козите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук