2 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

Лекарите препоръчват заради този разнообразен състав на козето мляко,  да се включи в диетата на деца, които имат алергична реакция към протеина от краве мляко. Отбелязва се, че включването на козе мляко в менюто на деца с чести остри респираторни инфекции, ушни инфекции и екзема, може да намали времевия ход на заболяването.


Ето няколко рецепти за използване на козе мляко в народната медицина:

  • Лекуваме кашлицата с отвара от козе мляко и овес или смес от козе мляко, козе масло и какао.
  • Хроничният бронхит се лекува, като се приема чаша козе мляко три пъти на ден със супена лъжица мед.
  • При безсъние, на челото се прилага превръзка със смес от глина и козе мляко..

С използване на козето мляко в козметологията, могат  да се възстанови колагена на кожата, като по този начин се намаляват признаците на стареене и се стимулира подмладяването ѝ.

Козето мляко често се използва в различни кремове, лосиони и ексфолианти.

Особено забележима е ползата от козе мляко, когато се смесва с натурални екстракти (лайка, зелен чай, краставица).

Уникалните свойства на козето мляко са незаменими и се използват от лекари при заболявания на стомаха, зрителните органи, деминерализация на костната тъкан, особено при възрастни хора.

Козето мляко е също толкова полезен хранителен продукт за бременни и кърмещи жени, поради високото си съдържание на калций и витамин В-12, особено, ако са алергични към краве мляко.

Самото козе мляко и особено в комбинация с различни билки и хранителни продукти в традиционната медицина, отдавна се използва за лечение на много заболявания. Често млякото се използва за бързо възстановяване на силата след преживян стрес и физически натоварвания, в следоперативния период, а също и за укрепване на костната тъкан, особено при фрактури на костите.

Мляко от овце, камили, биволи и други селскостопански животни се използва рядко, но обемът му на преработка се увеличава.

Съставът и свойствата на млякото са до голяма степен специфични за отделните видовете. Съществуват значителни разлики между козе, краве и овче мляко в техните физикохимични параметри и др.

Така общото съдържание на протеини в овчето млякото може да бъде 2 пъти повече, отколкото в кравето, и с 10-15% по-високо, отколкото в козето. В същото време количеството на белтъчни азотни вещества в овчето мляко е 2 пъти по-голямо от кравето мляко.

 Според литературата овчето мляко съдържа около 0,9% минерали, а кравето и козето мляко 0,7%. Съдържанието на Ca, P, Mg, Zn, Fe и Cu в овчето мляко е по-високо, отколкото в кравето и козето.

Добре известно е, че количеството на минералите в млякото пряко зависи от качеството на храната, околната среда (състав на почвата, вода и др.), сезона на годината, а също и от породата на животното и физиологичното му състояние.

Проучванията на козе, овче и краве мляко разкриха значителни разлики в съдържанието на мазнини, протеини, урея, соматични клетки, както и титруемата киселинност и други.

Козето мляко е представено от малки мастни глобули (от порядъка на 1 микрона), а овчето мляко се характеризира с изобилие от мастни глобули под 3,5 микрона, докато размерът на мастните глобули от краве мляко варира от 0,92 до 15,75 микрона.

Следва ……

източник: homehealthcaretpa


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук