Броят на овцете намалява, не само у нас

0

Може би това е и нашия шанс в овцевъдството. Да увеличим овцете за сметка намалението им в други държави. За съжаление оказва се, че и това е трудна задача, най-вече поради липса на пастири и работници.

Независимо от това, че ЕС има програма за увеличаване дялът на овцевъдството, в много страни на Съюза, броят на отглежданите овце намалява.
Една от тези страни е Чешката република.

Към 1 април 2021 г. в Чешката република са отглеждани общо 183 145 овце, което е най-ниското ниво от 2008 г.. През 2021 г. броят на овцете-майки намалява до 116 534. Общият брой кози достигна нивото от 25 409 през 2021 г., от които 17 137 са кози-майки. 

Данните на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите, показват, че на същата дата преди година е имало малко над седемнадесет хиляди овце (17 078 броя) които се контролират и са представители на тридесет и седем породи, включително хибриди.

Сега контролираните овце се отглеждат в 601 ферми. средния брой на отглежданите овце във ферма е около 30, което показва, че отглеждането на овце в Чехия има повече любителски характер или помощен за семейството да се изхранва. Това беше наше заключение. Но след като прочетете долните редове ще разберете, че макар и с малък брой животни, може да се води селекция.

Селекционният контрол се извършва от три орторизирани организации. При контрола се следи способността за растеж на всички породи овце, като основният показател е теглото на агнетата на стодневна възраст.

В случай, че породата е за месо стойността на трупа се определя, чрез ултразвуково измерване на дълбочината на мускула на гърба и височината на подкожната мазнина.

При млечните породи овце, млечността се оценява като се използват модифицирани методи AC, който е контролът след отбиването на агнетата. Той включва месечни измервания на млякото и анализ на съдържанието на млечните компоненти, т.е. протеини, мазнини и лактоза. Данните, получени от проверката на производителността, се използват за определяне на развъдните стойности на отделни разплодни овце и се използват при оценката на проверката за наследствеността.
Производството на вълна престана да се следи като незадължителен индикатор. 

Чрез систематичен подбор на топ животни, развъдчиците искат да постигнат трайно увеличение на наблюдаваните полезни признаци.

източник:Zemědělec

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук