1 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

Свойствата и химичният състав на козето мляко са много близки до кравето мляко.
Съставът на козе мляко, както и на краве мляко, може да варира леко през годината в зависимост от условията на държане, храненето, породата, здравословно състояние, възраст и период на кърмене.

 За разлика от кравето мляко, козето съдържа по-голямо количество протеини, мазнини и калций, но пък от една страна липсва каротин, от друга  съдържа смилаем витамин А, което  води до по-бял цвят на маслото.

Козета  мазнина съдържа 67% ненаситени мастни киселини (в кравето те са 61%), а млечното съдържание е 10 пъти по-малко, отколкото в кравето мляко (0,001 мм), в резултат на което козето мляко има съдържание на мазнини (в зависимост от породата) от 3,6%  до 6% и а в някои породи и повече, което почти напълно се абсорбира от човешкото тяло.

Мастните киселини от козето мляко имат уникална метаболитна способност да предотвратяват отлагането на холестерол в човешкото тяло.

Полезните свойства на козето мляко могат да включват и наличието на селенинова киселина, която участва във формирането на имунитет у хората. Козето мляко, поради по-ниското съдържание на оротна киселина, отколкото в кравето мляко, особено днес, когато в съвременната човешка диета преобладават различни преработени храни, предотвратява синдрома на чернодробно затлъстяване.
Учените казват, че козето мляко, което съдържа такъв полезен за човешкото здраве елемент като лактоферин, може да замени майчиното мляко на новородените, ако е необходимо.

 В допълнение, козето мляко помага за предотвратяване на онкологични заболявания, които са се увеличили наскоро при хората, има изразен антиалергичен ефект и също така, като се има предвид, че в момента около една трета от населението е алергично към краве мляко.

Аминокиселинният състав на козе мляко е близък до аминокиселинния състав на протеините от майчиното мляко. Поради ниското съдържание на алфа фракции (10-15%), казеинът от козе мляко образува хлабав съсирек по време на коагулация на сирището в стомаха на човека.

Характерна особеност на козето мляко, за разлика от кравето мляко, е неговото ниско съдържание на лактоза (13% по-малко), което го прави незаменим животински продукт за хора, страдащи от непоносимост към лактоза.

В сравнение с кравето, козето мляко съдържа 6 пъти повече кобалт, микроелемент, който е част от витамин B-12 (0,1 μg). Този витамин в човешкото тяло е отговорен за контрола на обменните процеси.
Голямото количество калий има благоприятен ефект върху дейността на сърдечно-съдовата система.

Козето мляко, за разлика от кравето мляко, има по-добър състав поради съдържанието на полезни за организма вещества и минерали, като антиоксиданти, калций, фосфор, натрий, калий, магнезий, мед, желязо и манган. 100 грама козе мляко съответстват на 68 калории.

Следва ……

 източник: homehealthcaretpa


1 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

2 част / Всички факти за козето мляко: има ли лактоза в него, какво друго има? Митове и истини за продукта

3 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

4 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

5 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

6 част / Всички факти за козето мляко: За кой е полезно и за кой може да бъде вредно – най-подробният преглед на всички свойства на напитката

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук