“Алфа комерс” ООД / Сеното –„окосена трева” или гаранция за пълноценна храна за вашите животни

За обикновеният човек, който преминава през селските райони и виждайки сеното, той знае че това е окосена и изсушена трева с която се хранят кравите и овцете, но за фермера това е гаранция, че ще изкарат зимата!

Сеното е от тези фуражи, при които е трудно да се определи качеството и в повечето случай цента е водещият фактор. Животните не са склонни да приемат сено с лошо качество, следствие на което същите могат да започнат да губят от теглото си и да станат уязвими към болести. Закупувайки или прибирайки сено с лошо качество, някой от фермерите се опитват да увеличат консумацията на животните, като дават двойно или тройно повече сено от необходимото, като на следващият ден остатъкът се изхвърля. Ако подаваното от нас сено е с добро качество, не само ще се намали разхода, но ще имаме по здрави животни и по-висока продуктивност.

Факторите, оказващи влияние върху качеството са: фазата на растеж, облистеност, миризма.

Фазата на растеж, оказва голямо влияние върху качеството на сеното – колкото по-млада трева, толкова по-добро качество! С преминаването на тревите от вегетативна към репродуктивна фаза, добивът се увеличава, но качеството намалява. Това, което всеки един фермер трябва да запомни е „качеството над количеството“. Защо това е важно? Извършването на косенето в правилната фаза е причина за високо качество. Сеното трябва да се прибира в подходящата фаза (начало на цъфтеж), в противен случай то започва масово да цъфти и да образува семена, с което губи качеството си, получавайки само слама, която не е толкова хранителна за животните. Ако се забавим само с 10 дни от предвидената от нас дата за косене, то загубите на общите смилаеми хранителни вещества в сеното ще намалеят с 20%, а на протеин с 40%.

Облистеносттае вторият фактор – колкото повече листа има в сеното, толкова е по-високо качеството. Това е от особено значение при сеното от бобови култури. Този фактор ни показва оптималният хранителен профил на сено с високо протеиново съдържание, смилаемост и сурови влакнини.

Последният фактор „миризма“ е показател за качество и апетитност, която трябва да е приятна.  Често е срещана практиката е да се закупува сено на две и повече година. Това не е проблем, ако сеното е правилно съхранявано, но ако не е същото ще има ниска хранителна стойност, ще съдържа прах и ще има неприятна миризма. Такова сено има ниска хранителна стойност и ще окаже влияние върху консумацията и здравословното състояние на животните.

Дори и да сме окосили сеното в подходящата фаза, то трябва да знаем как да го съхраняваме!. Общите насоки, с които могат да се намалят загубите при съхранение са:

  1. 1. Винаги съхранявайте балите на добре дренирана повърхност. Често виждаме във фермите как балите сено са подредени плътно направо върху пръста и са покрити с найлон. В повечето случай първият ред бали е с по-високо съдържание на влага има наличие на мухъл и се изхвърля. Независимо от броят на редовете, това е една голяма загуба за стопанството.
  2. Минималното разстояние между редовете да е 25 сантиметра, като целта е да може да има циркулация на въздуха.

При закупуването на сено, за което нямаме лабораторен анализ, произволно си избираме няколко бали за проверка на плевели, плесени, прах, промяна в цвета (причинени от атмосферните условия), топлина (причинена от ферментация на мокро сено) и чужди материали в балите (пръст, камъни, пръчки, бодли и т.н.). Дори продавача да не е съгласен, ние ще настояваме в противен случай няма да го вземаме. Всеки харесва добрата сделка, но когато става въпрос за груби фуражи (сено, силаж и сенаж), ниската цена се равнява на лошо качество. Такова сено е с по-високо съдържание на сурови влакнини, ниско съдържание на протеин (под 8%) и ниска смилаемост, което налага да се ограничи количеството му в дажбата и да се увеличат протеиновите фуражи в нея.  Всичко това показва, че има ограничен прием на сухо вещество, а недостигът на енергия и протеин, увеличават разходите свързани с храненето. В резултат на това, че сме закупили сено на по-ниска цена, но с лошо качество и калкулирайки отпадъците от него и допълнителните разходи, това сено ще ни струва два пъти повече.

Независимо от това дали сеното ще го произвеждаме или ще го закупуваме, трябва да сме сигурни, че същото, ще е прибрано в подходяща фаза и ще спомогне за балансирането на дажбата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук