2 част: Породи овце – Ташлинска овца

1 част:
Породи овце –
Ташлинска овца

Характеристика

Овцете от породата Ташлински са големи животни с полумериносова вълна.
Цветът на овцата Ташлински е бял. Теглото на кочовете е от 90 до 100 кг. Майките тежат 55–65 kг. Половият диморфизъм е слаб. За месодайните породи това е желано качество, тъй като позволява животните от двата пола да бъдат угоявани за месо с почти еднаква ефективност.

Все още е твърде рано да се говори за екстериора на овцете Ташлински, тъй като породата е млада и неконсолидирана още. Защото все още се влива кръв от Тексел.

Коча Ташлински има сравнително малка глава с прав профил – Тексел. Този коч също има по-добра структура на тялото и крайниците.

Ташлинските овце са добре адаптирани към климатичните условия на Русия. Конституцията е силна. Телосложението е на подчертан тип за месо. Външно овцете Ташлински са подобни на породата прародител Тексел.
Овцете от породата Ташлин са безроги.

Производителни характеристики

Майките Ташлински са с висока плодовитост.
Производителността на майките е 155 – 170 агнета от 100 овце. Дзвиските са с плодовитост 128%. Младите животни реагират добре на храненето. В рамките на 5 месеца след раждането те ежедневно добавят 220 г.

Най-добрите мъжки агнета на 3 месеца могат да тежат 42 кг. По време на клането на 5 месечна възраст  трупът тежи 16 кг с рандеман от 44%. На 7 месеца съответно 19,6 кг и 46%, а над 9 месеца – 25 кг и 50%. На 9-месечна възраст съдържанието на месо в трупа е 80%, костите 20%.

Сериозен плюс на ташлинската порода овце е ниският процент на вътрешни мазнини. По време на угояване между мускулите се случва отлагането на мастните резерви, поради което се получава аналог на мраморно говеждо.

В допълнение към месото, също се получава и вълна с добро качество.. Дължината на влакната при кочовете е 12 см, при овцете майки 11 см. Вълнодобива от кочове е 7 кг, от майките до 4.5 кг. Рандемана на вълната е 64% Вълната при кочовете е с 48 качество, т.е. 31,5 микрона. Вълната от едногодишни кочове е с качество 50. При овцете майки и женските шилета е от 56 качество.

Съдържание

Породата Ташлински се препоръчва за отглеждане в райони с умерено влажен климат. Отглежда се главно на Ставрополската територия, в Северният Кавказ и Централната зона на Русия. В студените райони овцете от породата Ташлински се нуждаят от масивни овчарници. Тук е необходимо да се вземе предвид фактът, че при студено време животното изразходва значителна част от енергията от изядената храна за отопление. Това означава намаляване на наддаването на тегло.

През зимата овцете се държат на дълбока постелка, която се загрява естествено отдолу. Агнетата се отбиват до лятото. Овцете могат през зимата да се отглеждат на несменяема постеля направена от слама, която вече по време на употреба бавно ще се затопля в долните слоеве. По време на ползване матракът не трябва да се пипа. Торът се отстранява отгоре и се хвърля малко прясна слама. През пролетта „матракът“ обикновено се изважда и се поставя нов.

Но не много хора знаят как да правят „матраци“ правилно. За тези, които не знаят как, да използват по-добре дървени стърготини с добавяне на специални бактерии. Такава постеля трябва да се маха ежедневно.

Заключение

Породата овце Ташлин се оказа много успешна по отношение на производителността. Вкусното месо и субпродукти под формата на вълна с добро качество, вече правят ташлинските овце много популярни в частните ферми и малките семейни такива. А спокойният характер на кочовете прави тази порода почти идеална за отглеждане.

(Източник и снимка: официален уебсайт на Министерството на земеделието на територията на Ставропол).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук