“Мат” на фермата

След „шаха”, който дадоха на фермерите изкупвачите на мляко, фуражопроизводителите,  повишените цени на горивата и др., сега „мата” го дават и търговците на електроенергия.

КоЙ е по-виновен не знаем, но всее пак те са хората, които дърпат и вдигат “шалтерът”.
Преди няколко години фермерите бяха въодушевени, че излизат на свободния пазар и ще ползват някакви преференции. Така ги уверяваха търговците преди подписването на годишните договори.
Да, ама не.
Годината започна с ход нагоре по отношение цената на електроенергията, за да се стигне от цена 20 стотинки за киловат, (и това цена без таксите за задължение към обществото и др. такси и без ДДС). Само преди месец цената стана 30 стотинки.

Нашите фермери не са неграмотници и могат да четата нормативните документи, могат да четата и анализират цифрите от борсата. Те ни споделиха, че от една седмица цената за киловат се движи от 25 ст  до 40 ст .

Всичко това на прост български език означава, че ферма, в която се отглеждат 400 крави, ако е плащала в началото на годината 1500-2500 лева месечно, сега плаща вече 3500- 3700 лева, и се очаква следващата  фактура да бъде около 4500 лв, което се равнява горе-долу на 3200 кг мляко.

Фермерите дори си правят майтап с кървави сълзи, че ще започнат да доят на ръка, на свещ през нощта и с воденични камъни въртяни на ръка да си мелят зърното.

Нещата ще станат още по-зле.

Поне това показва опитът при минали кризи. Всеки казва, каквото иска да става и отива на кафенето. А това е крава – два пъти на ден доене, хранене по няколко пъти, почистване на помещенията, лечение, заплождане, разходка, водопой, проверки и куп още неща за свършване.

Но нали знаете, когато се даде “шах” – царицата пада.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук