2 част: Как да доим козите – съвети за начинаещи

1 част: Как да доим козите –
съвети за начинаещи

Как да доим коза правилно

Ако фермата съдържа не повече от 2-4 глави, тогава е лесно да ги доите на ръка. Когато броят на животните надхвърли 5, препоръчително е собственикът да закупи машина за механично доене.

Ръчно доене

За начинаещи и опитни млекари са подходящи няколко техники за ръчно доене:

  1. Юмрук – този метод е удобен за животни с обемни вимена и доста дълги цицки. Първо с палеца и показалеца вземете зърното в основата и пуснете на земята малка порция мляко, която може да съдържа патогенни микроби. След това зърното се хваща в юмрук, ритмично се стиска и отпуска, извършва се доене.
  2. Щипка – методът се използва при малки вимена и къси цицки. Млякото се дои с ръце, като се стиска зърното с пръсти. Можете да използвате палеца, показалеца и средния си пръст, за да направите това.
  3. Смесеният е най-популярният метод, по-голямата част от млякото се дои с юмрук, а останалото – с щипка.

Някои животновъди седят зад животното, което не е много правилно. Почти всички опитни собственици на кози  съветват да се седи отстрани на животното и винаги то да се прави от едната страна.

Използване на машината

Ръчното доене става досадно за собствениците на стадо с повече от пет глави. В този случай процесът се извършва най-добре с доилна машина. Първите порции мляко се отстраняват на ръка, след което чашките на доилната машина се слагат на цицките.

Принципът на механичното доене е, да се създаде вакуум.

Доилните апарати най-често са предназначени за доене на едно животно. С негова помощ, ако имате умение и малко опит, можете да доите до 10 глави на час.  Предвид високата цена на козе мляко, извара, сирене, тя ще се изплати след няколко месеца.

“Алфа-Микс” ЕООД: Апарати за доене, клъстъри

При избора на доилна машина е важно да се обърне внимание на качеството на чашките. Машинното доене на една глава животно отнема около 6 минути. За удобство можете да направите стойка за животното на 30-40 см над нивото на пода.

Какво да правя след това?

След края на ръчното или механичното доене проверете дали има останало мляко в вимето. След това можете да започнете да го обработвате. За това се използват специални антибактериални средства. С тях се напръскват салфетки за еднократна употреба и внимателно се избърсват вимето и зърната.

Полезни съвети

За да доите коза на ръка, трябва да правите до 70-75 движения в минута.
Можете да научите това от по-опитен дояч. Когато искате да отглеждате животни  за мляко, препоръчително е да закупите млечна порода. Тези кози  по-лесно свикват с доенето, те могат да бъдат доени веднага след раждането и са много продуктивни.

Много животни обичат да лягат веднага след доенето. За да избегнете това, можете да поставите атрактивна храна в коритото. Например, сено от детелина или люцерна. Това ще предпази вимето от инфекция.

Източник: gardenbg.desigusxpro.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук