Лукът Шалот

Лукът Шалот е от семейство Лукови, но спокойно можем да кажем, че по структура наподобява чесъна, защото в повечето случаи образува повече глави. Научното му им е Allium ascalonicum, но това си е само за допълнителна информация – няма по този начин да го срещнете по магазините. Възможно е обаче да е наречен влашки или сръбски лук, макар родината му да няма нищо общо с Балканите.

Местата, където за пръв път се е появил шалота се намират в Мала Азия. Впоследствие се разпространява в Западна Европа, Кавказ, Молдова, Украйна. Зеленчукът се култивира в много страни, но до днес не е намерен див представител на вида. Някои ботаници смятат, че е форма на обикновения лук (Allium cepa). Предполага се, че е пренесен в Европа от старинния палестински град Аскалон, днес познат като Ашкелон.

Лукът Шалот има меден цвят на люспите и белезникава вътрешност, която често придобива червен оттенък. По форма е по-продълговат от кромид лука и има много по-различен на вкус от него.

Може да бъде наречен фаворит сред използваните видове лук във Франция, където майстор готвачите често го задушават заедно с бяло вино. Подхожда чудесно към пилешко месо и риба, но не е препоръчително да го запържвате, а само да го задушавате. При запържване отделя горчилка, твърдят френските специалисти.

Лукът се предлага в прекрасно разнообразие от нюанси и текстури, от чисто бяло до наситено лилаво, и в аромати, които варират от почти толкова сладък и мек като ябълка до дълбоко пикантен, съобщават от foodpanda. Те варират по размер от миниатюрни перли до гигантски кълба с размерите на софтбол. Факт е, че шалотът е елегантен европейски братовчед на останалия лук, който толкова добре познаваме и обичаме, и e наистина страхотно допълнение към готвенето ни.

Въпреки че са свързани, шалотът се различава от лука по някои основни неща. На първо място, за разлика от обикновения лук, който расте като единични луковици, шалот растат на гроздове, по-скоро като чесън. Те са малко по-сладки от обикновения лук, а вкусът им е по-фин. Това ги прави особено добри като добавка към салати или бавно печени ястия, където сладостта им наистина може да подобри ястието. Шалотите се предлагат в няколко различни цвята, като най-често се среща бледо лилавото с кафява кожа.

Независимо, че и лукът, и шалотът придават аромат на лук, те всъщност не са взаимозаменяеми. Ако използвате шалот вместо лук, то добавете половината количество шалот, от това, което бих сложили от обикновен кромид. Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии – и особено пилешки и рибни ястия. Той е типичен познайник във френската кухня и много често се приготвя фламбиран като гарнитура. В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи, което е истинско щастие за всяка домакиня.

В България се отглежда предимно за лични нужди в домашните градини, но в по-големите магазинни вериги за хранителни стоки и пазарите се намира сравнително лесно.

 • Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии – и особено пилешки и рибни ястия. За разлика от обикновения кромид лук, шалотът има много по-деликатни вкус и аромат, леко напомнящи за друг роднина – чесъна, и затова е широко използван като добавка във френската кухня. Но французите са на мнение, че пърженето придава горчиви нотки във вкуса на шалота, което ги кара да го варят или задушават с вино.
 • Листата на този вид лук също са годни за консумация и са с по-нежен вкус от тези на кромида. Те заедно с луковиците му се използват в кулинарията, както останалите представители на семейство Лукови – по-избор и предпочитания на консумиращия. Неговата по-висока цена определя степента му на употреба в кулинарните изкушения. По-скъп е защото не се отглежда у нас, но интересното е, че не се открива и в родният му ареал на разпространение от миналото.
 • *В 100 г шалот се съдържат 350 килокалории и никакъв холестерол. Другите ценни елементи и съставки са калий, калций, селен, магнезий, желязо, фосфор, фибри и витамините А, C, B, K.
 • Лечебни свойства и приложение на шалот
 • Лукът шалот се използва за лечение на очни и стомашни заболявания. В Индия го употребяват като домашен лек за болки в гърлото, смесен със захар.Свойства на лук шалот– противораково;
  – хипохолестеролемично;
  – антимикробно;
  – противовъзпалително;
  – антидерматофитно;
  – антиангиогенно;
  – антиоксидантно;
  – антихелминтно.Притежава още следните действия: антисептично, спазмолитично, адстрингентно, газогонно, диуретично, отхрачващо, антипиретично, хипогликемично, хипотонично, литотрипсично, подхранващо кожата, тонично
  изт. Уикипедия

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук