Четиво за мераклиите – СТАРТ НА ФЕРМА

Независимо, че „картите“ в животновъдството вече са раздадени, все се намират мераклии, които да стартират в този тежък бизнес. Други, пък от години са в животновъдството и никога не са правили това, което ще прочетат  по-долу. Така че, запознайте се с препоръките за управлението на фермата.
Стъпките не са много – само четири. Но, знайте, трудно се правят, дори и четири.

Дано тези съвети ви помогнат.

Защо пишем този материал.
Преди една година посетихме фермата на наш македонски приятел Горан. Собственик на втората по големина ферма в Македония с над 500 крави. Сварихме го в служебната стая на фермата. Стой човека и гледа в безкрайността. На нашия въпрос, какво става, той отговори:
– “Няколко години имах други задачи и фермата се управляваше от „тройната коалиция “жена ми, зет ми и дъщеря ми”. От една година забелязах, че от фермата изтичат пари някъде в безкрайността. Отидох при моя екип и поисках информация. Оказа се, че програмите в компютрите за икономическите и натуралните показатели отдавна не работят. Кравите ненахранени, леглата без слама, кравите ожулени. Изгоних ги всичките от фермата и от две седмици стоя тук, наблюдавам процесите и сканирам. След една седмица ще съм готов, да предприема действия. Средната  млечност беше 23 кг на ден от крава”.

След известно време отново посетихме Горан. Той си беше пак на бюрото, компютъра му светеше и всичко беше пред него. Средната ми млечност вече е близо до 30-те литра. Тъй, че който стартира трябва от началото да спазва някои правила, за да може правилно да управлява фермата.

Все още голяма част от млякото у нас се произвежда от дребни производители със семеен труд. Въпреки ограниченията на района /обикновено в планински и полупланински райони се развива семейния бизнес/ и по-малкия брой отглеждани крави, тези стопанства могат да имат много задоволителна икономическа възвръщаемост, произвеждайки качествена продукция и използвайки технологии, които улесняват ежедневието.

Как да се увеличи производителността на малките ферми, да се гарантира доход за семейството  и  да се запазят възможностите за бъдещите поколения? Ключът е в ефективното управление на производствените процеси .

Едва ли има малки семейни ферми, които правят някакъв вид управление. Повечето семейни млекопроизводителни стопанства нямат никакъв вид мониторинг на управлението на дейностите, което затруднява развитието на техните индекси, тъй като не е възможно да се създаде база данни, която да позволява да се определи положението на стопанството.


Първите стъпки, които трябва да бъдат предприети във ферма, която се стреми да подобри управлението си са:

1) Изградете си /инсталирайте си/ навика да си водите бележки. Първата стъпка е производителят да осъзнае важността на управлението на бизнеса си, като започне да създава навика да отбелязва икономическите и зоотехнически събития, които се извършват във фермата. Без това събиране на данни, което позволява да се идентифицират слабостите и възможностите на фермата, няма начин да се предприемат точни технически мерки, насочени към подобряване на индексите.

2) Диагностика. Следващата стъпка е да се постави диагноза за структурата, стадото и работната сила на фермата. За това трябва да има:
– брой лактиращи крави;
– общ брой на кравите;
– Брой юници.

3) Идентифициране на настоящите фактори за производство и рентабилност
Определете колко произвежда фермата и колко приходи генерира.

4) Започнете да планирате и поставяте цели

От тези основни елементи можете да разберете и да започнете да проектирате някакво планиране, така че, фермата да започне да работи целенасочено. Без процес на управление, насочващ работата на техника, това се оказва много спорадично и нефокусирано.

Първоначалното планиране ще зависи от плановете на семейството и наличието на капитал. По този начин първоначалният фокус на работата е да се използва максимално съществуващата структура.

Не си мислете, че тези съвети ги даваме ние. Това са съвети на бразилските експерти, към техните фермери.

Овцевъд & Козевъд

11 КОМЕНТАРИ

  1. Хаха…..щом ще се учим и от бразилците. Просто отидете в Испания и ….копирайте модела.

  2. Много лесно,като се увеличат изкупните цени на суровините произвеждани от тези ферми.

  3. “Има една поговорка за мерак рак и простак лек няма”.В България нищо не е сигурно, постоянно нови изисквания, спрямо животновъдство.Как и накъде да тръгне един млад “мераклия животновът”.

  4. я го знам бе вземеш 20 овце с поне дава коча,на първата година поне 15 агнета, нали и тва е начина

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук