Голяма опаковка – малко продукти без измама

През последните години, нещо обичайно е, в същата опаковка на продукта, която се е предлагала преди време, сега да я получаваме с по-малко грамаж. Разбира се, новия грамаж го пише на етикета, но обикновено клиента не обръща внимание, че той е намален.
Съвсем скоро в Русия се появиха опаковки за десет яйца, но вътре има само девет – цената една и съща.
Подобни прийоми имаше в Европа преди двадесетина години, но целта беше съвсем друга. В пакетите за цигари се поставяха 19 къса и парите за едната се превеждаха в специални фондове.
Сега наблюдаваме и друг прийом – на етикета например пише плюс 150 грама. На пръв поглед изглежда, че търговеца и производителя спонсорират клиента.
Забравете за това.
Търговците и преработвателите са опитни бизнесмени и лесно не дават аванта.
Анализ на това е направила Асоциацията на производители и доставчици на хранителни продукти на Русия.

Продаването на продукти в опаковки, съдържащи по-малко стоки, отколкото обикновено, е маркетингов ход, насочен към привличане на вниманието на клиентите.  В социални мрежи, се появиха снимки показващи нестандартни кутии за 9 бр. яйца.  Това е направено, за да има определен резерв в ценовата конкуренция. По-малко продукт, съответно, по-ниска цена. Купувачът, който не внимава, гледа опаковката за десет броя, но цената  е по-ниска от  опаковките, в които наистина има 10 яйца. Едва в къщи, слагайки яйцата в хладилника разбира, че е подведен.

На рафтовете на магазините можете да видите растително масло и мляко в бутилки от 900 мл.  Цената на такива опаковки може да бъде с 8-9% по-ниска от цената на продуктите в традиционните опаковки. В този случай не се случва измама на потребителите, но такива продукти изискват повече внимание от страна на купувача, за да се избегне разочарованието, когато се прибере у дома.
Всъщност това засяга повече отношенията между производителите и в момента се явява, като нелоялна конкуренция за привличане на повече клиенти. Това обаче може да обърка рецептите на някои домакини, като се окаже, че те са купили по-малко продукти от необходимото.

Всъщност нищо нов под „слънцето” и в България. Влезте и се разходете в нашите магазини, ще се уверите, че тези прийоми се използват и при нас.

Овцевъд & Козевъд

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук