1 част: Как да доим козите – съвети за начинаещи

Как да доите коза със собствените си ръце или машина, съвети за начинаещи. Материалът е публикуван от gardenbg.desigusxpro.com

Развъждането на кози през последните години стана популярно в областта на животновъдството. Тези животни се отглеждат както в големи стопанства, така и в малки частни стопанства. Това се прави на първо място, заради вкусното, питателно, здравословно мляко и продукти от козето мляко.

Начинаещите козевъди не винаги знаят как да доят правилно домашната коза. Но, количеството мляко и благосъстоянието на животното зависят от спазването на основните правила при доенето.

Общи правила: За да поддържате здравето на дойната коза и да получите максимално количество мляко, трябва да се придържате към общите правила за доене:
 – първият път, когато ще издоим козата, трябва да стане не преди раждането /има и такива практики/, а веднага след окозването – час и половина до два часа;
3-4 седмици преди раждането вимето се подготвя за доене;
по време на доене грубото третиране на козата е неприемливо;
всички процедури се извършват на място, познато на животното;
през първата седмица след раждането, козата се дои до 5 пъти на ден;
ръчното доене се извършва с чисти и топли ръце.

Важно! Ако закъснявате с доенето с един и половина до два часа, тогава добивът на мляко намалява с най-малко 0,5 литра.

Подготовка на животното за доене
За да успокоите козата преди за доенето, трябва да и обърнете индивидуално внимание поне няколко минути.

Подготовка на вимето
За да се гарантира годността на млякото, и да се предпази вимето от проникване на патогенни микроорганизми, то трябва да се измие с топла вода. Измиването на вимето увеличава производството на мляко.
Измива се веднъж седмично с помощта на бебешки или перален сапун.
Вече за целта има специални препарати, които също може да се използват при почистването на вимето.

Масажна техника
За да подготвите козите за доене, трябва да се извърши масаж на вимето веднага след хигиенните процедури. Тази процедура отнема не повече от 2-3 минути. Дори начинаещ козевъд може да овладее най-простата масажна техника.
Козето виме, за разлика от вимето на кравата, се състой от две половинки. При масажа първо трябва да вдигнете едната половинка с двете ръце. Направете няколко нежни движения за стискане. След това повторете процедурата с другата половина на вимето..

Комбинация с хранене
По принцип козите не се хранят по време на доене. Тази техника разсейва животното и намалява добива на мляко. Всяко животно обаче има свой собствен характер. Някои кози са толкова възбудени, че е просто невъзможно да се доят спокойно. В този случай можете да комбинирате процеса на доенето с хранене. Обикновено след няколко дни козата свиква с процедурата и впоследствие се дои спокойно, без да абсорбира фураж.

Следва …..

Източник: gardenbg.desigusxpro.com

2 част: Как да доим козите – съвети за начинаещи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук